Kerekes itthon

A Millenniumi Díj napjára egyetlen interjút terveztem. Potyók Lászlóval, hiszen ő áll most leginkább a figyelem középpontjában. Jó ideje tudtam azonban, hogy Karcsi haza látogat, és azt hiszem, azt egyszerűen nem tehetjük meg, hogy nem szólaltathatjuk meg a Magyar Lóverseny jelenlegi legsikeresebb alakját.

A hét közben elkezdtem összeírni a kérdéseket és pillanatok alatt már 47 volt a papírokon. Elhihetik kedves olvasók még legalább százat is kérdeztem volna tőle, de nem akartam Karcsi türelmével visszaélni. Szerencsére korán kijött a pályára és csak a harmadikban kezdett, így szívesen szánt ránk 10 percet.  Tessék:

 

RP: Karcsi jó újra itthon látni! Szeretettel köszöntelek. Mondhatom azt, hogy a múlt heti római futás ellenére igen jó éved van eddig?
KK: Szia. Én is nagy szeretettel köszöntelek. Valóban nem panaszkodhatom. Jól kezdődött ez az év számomra. Night Magic nem tudott megfelelőképpen felkészülni a versenyre, és emiatt futott talán a várakozás alatt. Most már a tréner is látja, hogy talán korai volt még számára, egy Group 1-es futam. Kellett volna neki egy felhozó futás.

RP: Mi a helyzet a müncheni istállódban? Idén vannak nagy reményekre jogosító lovaitok, vagy ismét Night Magic-től, és Northern Glory-tól várhatjuk a jó szereplést?
KK: Igen. Az istállónkban áll most egy olyan 3 éves, akit borzasztó nagy összegért utóneveztek a Francia Derbyre, azaz nagyon bíznak benne a tulajdonosok. Pain Perdu a neve. (Vespone – Coastline)

RP: Egy ilyen szinten álló zsokénak, mint ahol Te manapság már tartasz, mennyivel előbb kell szólni egy lovaglásért?
KK: Jó, ha tudok róla legalább 2-3 héttel előtte. A rövidebb időszak az már kicsit kevés, tehát akkor már nem igazán tudom elvállalni, mert addigra már el szoktam intézni a soromat, ha nincs saját istálló kötelezettségem.

RP: Karcsi talán olvastad, hogy Ajtebi azt nyilatkozta nekünk ő hazája nagykövete szeretne lenni. A Magyar Lóversenyzésnek, Overdose mellett Te vagy a nagykövete. Gondolkodtál már ezen?
KK: Nem így fogalmaznék. Akárhol lovagolok, megpróbálom a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Én úgy próbálom tehát képviselni a magyarokat, ahogy az tőlem a legjobban kitelik.

RP: Dubaiban, pl. mit szóltak a zsokéöltözőben egy magyar fiúhoz? Vagy nem az számít, hogy ki honnan jött és a teljesítmény alapján ítélik meg az embert?
KK: Szerintem nem számít, ki honnan jött. A zsoké szobában ott nagy mozgás nincs. Ott tényleg csak a zsokék vannak, és egyfolytában jó hangulat van. Közösen nézzük a versenyeket, és mindenki el van foglalva a dolgával….

RP:…ezt lehetett is látni, hogy egy-két zsoké társad szájtátva nézte az öltözőben a Dubai World Cup előtti színpompás megnyitót.
KK: Igen-igen.

RP: Ma elsősorban Limoncello miatt érkeztél Budapestre, mit vársz tőle? Van reális esélyetek megverni a 2 éve verhetetlen Rockyt, hiszen őt nem hogy nem verték meg, de még közelében sem igen volt ló idehaza?
KK: Reálisan úgy értékelem, hogy egy jó futással placcra érhet, aztán a többit majd meglátjuk. A verseny gyepen lesz futva, mindenki számára alakulhat jobban vagy éppen rosszabbul…..majd meglátjuk.

RP:….de azt el tudod képzelni, hogy Rocky ma itt bárkitől kikaphat?
KK: A formái alapján, és amit az ember épp ésszel mérlegel, nem lehet elképzelni, de ahogy az imént mondtam bármi lehet. Én megpróbálom megverni és gondolom mindenki azért jött ide.

RP: Ha már Steady As A Rock. Az ő híre is eljutott már Németországba?
KK: Igen. Egy Listed placc Olaszországban az már figyelmet érdemel, ő már egy jó ló besorolásban van.

RP: Karcsi szerinted mi az oka annak, hogy a német sajtó ennyire meg van őrülve Overdose-ért?
KK: Igen. Most ettől föl voltak buzdulva, hogy Németországban volt egy darabig a ló, és eléggé maguknak is érzik. Hogy miért érzik ennyire magukénak? Talán azért mert ott kezdte a sorozatát.  Ott aratta első komolyabb győzelmeit.

RP: Mi a véleményed az új csillagunkról Lettyről, akik jó német lovakat vert kétszer is Svájcban? Hallottál róla?
KK: Igen. A” Potyihoz” hozzá kell tennem, hogy nagyon ügyesen lovagolt. Szerintem bebizonyította, hogy megérdemelte, hogy kivigyék. A ló még számomra nem tartozik bele egy Listed kategóriába, de felérhet oda. A Derbyben azt be fogja bizonyítani, mert ott már egy igazi komoly csapat lesz. Ezeket a versenyeket, amiket ő futott, ma még Németországban nem számítanak Listed erősségűnek.

RP: Mik a terveid a közeljövőre nézve? Lesz köztük pl. Gr1-es lovaglás?
KK: Holnap lovagolok Group 3-ban, Münchenben.  A Bavaria Preis is egy felmérő futam a három évesek számára a derby előtt. Andreas Wöhler ültetett fel….

RP:… akinek a lova most megvert benneteket Rómában.
KK: Igen.  Nagyon jó formában vannak a lovai. Kettőt is indít ebben a futamban. A másik a favorit, nem az, amit én ülök. (Úgy is lett. A másik győzött, Karcsi 6.- sa.) Azon kívül még elég sok Group verseny van számunkra betervezve.

RP: Olasz, és Franciaországban is?
KK: Főként német, és olasz versenyek, de Franciaországban is lesz néhány biztosan.

RP: Meddig köt a szerződésed a Figge istállóhoz, és hogy érzed magad?
KK: Mind a tulajdonosokkal, mind a trénerrel nagyon jó viszonyban vagyok, és remekül együtt tudunk dolgozni. A szerződésem mindig egy naptári évre szól, amit ők mindig szeretnének hosszabbítani és én sem vagyok ezzel másképp. Amíg jó a hangulat és jók az eredmények addig egyikünk sem gondolkodik a váltáson.

RP: Márpedig eddig jók… Idén láthatunk még itthon?
KK: Igen. Ha van lehetőségem én szívesen jövök, ha hívnak.

RP: Nagyon köszönöm, hogy rendelkezésünkre áltál, és továbbra is figyelemmel kísérjük a pályafutásodat.
KK: Én is nagyon köszönöm.

Szöveg: Sereg András  fotók: Papp Vivien, Patyus Ferenc – 2010. Május 23.