Kártyavár – első rész

A ló, aki megbabonázta, később pedig összetörte a világot…

A francia kártyában az ász nem csupán a legerősebb szerepet tölti be, ha a szükség úgy hozza, az egyest is muszáj helyettesítenie. Mindettől függetlenül gyakorlatilag nyert meccsnek tekinthetjük a játékot, amennyiben odakeveredik a lapjaink közé… Miért is hoztuk fel ezt példaként? Nem kell túl messzire visszautaznunk az időben, hogy a 20. század egyik legnagyobb klasszisának történetét elmeséljük. Hamarosan érthető lesz a párhuzam…

1989 márciusában született Arazi, ki aktuális főszereplőnket testesíti meg. A Blushing Groom –  Danseur Fabuleux párosából született utód egy keenlandi árverésen 350 000 amerikai dollárért került tulajdonosához, Allan Eugene Paulsonhoz. Nevét a repülőgépekkel foglalkozó üzletember egy Arizonában megtalálható rádiós (repülési) központról adta aspiránsának, aki később ehhez hűen szárnyalt a versenypályán.  Allan nemcsak az államokban, Nyugat-Európában szintén istállótulajdonosként élvezte a galoppsport minden pillanatát. Újoncát Franciaországba küldte, méghozzá nem akárki kezébe, a legendás, honlapunkon is méltatott François Boutin idomította a reménységet.

Duójuk rakétaként robbant be a királyok sportjába. Kétévesen első hét erőpróbájából hat alkalommal maga mögé utasította vetélytársait, olyan Gr 1-es kategóriájú futamokban, mint a Prix Morny, a Grand Criterium, vagy a Prix de la Salamandre.

Innen nem volt megállás.

A nézők körében kifejezetten népszerűvé vált, mert gyakran aratott “hátulról”, azaz hatalmasat finiselve győzelmet. Nem hiába a mondás, miszerint utolsókból lesznek az elsők, ugye? Olyan lenyűgöző volt a teljesítménye, hogy a mai napig egy különösen gyors befejezést „Arazi pillanatnak” neveznek.

Amikor nyitott helyet látott, egyenesen keresztülment rajta” – mondta Pat Valenzuela zsoké. “Ez olyan, mint videojátékkal játszani egy árkádban.

Talán az a kijelentés, miszerint globálisan a legkiemelkedőbb versenyló, túlzásnak hat…viszont! Az a kérdés, hogy talán Ő minden idők legjobb kétévese, már sokkal inkább elgondolkodtatta a szerkesztőségünket, merthogy:

1991-ben Európában nem adódott több kihívás számára, így a Breeders’ Cup mezőnye várta az Egyesült Államokban, hogy az amerikai publikumnak is megmutassa, mit tartogat lábaiban. Fantasztikumát már ekkor igazolta, hiszen még a nagy megmérettetés előtt Shiekh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke, valamint a Dubai Emírségek uralkodója 9 millió dolláros ajánlatot tett Paulsonnak Arazi 50% -os részesedéséért.

Ennek az indítványnak az eredményeképpen az ő neve sem marad érdektelen, ha a szóban forgó nagyágyúról beszélünk. Közös lónak nem mindig túros a háta… Talán a távolság, talán a szerencse, vagy talán a jó partnerválasztás teszi, de a tulajdonosok igazán jó kapcsolatot ápoltak egymással. Mindennek argumentuma a The New York Times hasábjain olvasható, hisz a kiemelt médiafigyelem természetesen az üstökös csapatát is megillette. Paulson ekképpen nyilatkozott a közös munkáról:

,,A keresztnevén szólítjuk a másikat. Ő Allennek, én Sheik Mohammednek hívom. Lovakat vásárolok tőle, Ő pedig repülőgépeket tőlem.”

Kettejük biznisze nem merült ki ebben a társtulajdonosságban. Bankjegyeik, és útjaik többször keresztezték egymást különböző árveréseken, tenyésztési, futtatási ügyekben.

A BC Juveline megnyerése maga volt a káprázat. Különlegességét acélozza az a tény is, hogy korábban hiába nyertek európai versenylovak Tenyésztők Kupáját füves talajon, a homokos mindannyiszor kifogott rajtuk. Egészen a sárga villám patájáig! Az apró, mindössze 157 centiméteres marmagasságú mén élete első homokpályájára kiírt megmérettetése volt ez, azonban mindenkit megszégyenítő magabiztossággal koronázta magát a királlyá. Fénysebességgel hagyta háta mögött ellenfeleit, a külső íven hajrát indítva, ezen nem kímélvén a napfényes Kalifornia kedvencét, Bertrandót sem. A célvonalat átlépvén az NBC Sports kommentátora az

“Itt van egy szupersztár!”

szavakkal magasztalta.

S, ha valaki még mindig kétkedéssel a szívében állna a dologhoz, akkor ne aggódjon, van még hova fokozni, ugyanis ez a megszerzett viadal nem csupán egy telivér életének óriási pillanata, hanem a futam történelmének meghatározó pontja: 2006-ban az egyik leglátványosabb győzelemként írták le, sőt, a sportkommentátor, Durkin véleménye szerint akár 10 hosszas fölénnyel is verhette volna riválisait a francia csillag, amennyiben zsokéja nem fogja vissza őt.

A Juvenile-ben mindenképpen, de sok szakember az összes BC futam “leglátványosabb teljesítményeként tekint” erre a futásra a mai napig.

A kiválóságot úgyszint erősítik a Timeform értékelések: míg Arazi 135-ös minősítést kapott, addig évjárattársai között az átlag 110-120-as értékelések között oszlik meg.

A ’91-es szezonnál van még mit megemlítetünk. Több kitüntetés  mellett a kétévesek bajnokának járó díjat mind a tengerentúlon, mind Európában bezsebelte az idényben mutatott produkcióiért, ráadásul az (amerikai) év legjobb kétéves ménjének dukáló cím is a neve mellett tündököl, amit eddig egyedül neki sikerült úgy elnyernie, hogy egyetlen alkalommal rajtolt Észak-Amerikában.

Holnap folytatjuk!

Képek: Anagolgs Daughter Twitter, Amy Nesse Twitter, Dimitri Fortin Twitter