Kártyavár – második rész

Folytatódik Arazi története.

Sajnos hősünk hiába tört utat teljesítményével az 1992-es rózsák futama favoritja címhez, nem sokkal a Breeders’ Cup után versenyjövője kétségesként tekintett előre, tudniillik szükségessé vált egy artroszkópos műtét végrehajtása, hogy eltávolítsák a “chip töréseket” mindkét térde felső ízületéből. Mindez elég vitatott volt, ezenfelül egyes sajtóértesülések szerint Boutin hibának tartotta. A beavatkozás azonban sikeresnek bizonyult, így a telivért rehabilitációra küldték a francia fővárostól 35 km-re, északra fekvő “otthonába”, Lamorelayeba.

Arazi felépülése hosszabb ideig tartott, mint Boutin remélte, bár öt hónappal később a Hippodrome de Saint-Cloud gyepén 1600 méteren már könnyedén fektette vállaira kihívóit a Prix Omnium II (Listed) megmérettetésében.

Háromévesen sem maradt távol a hírnévtől. A Kentucky Derbyt megelőző időszakban a média előszeretettel hasonlította a késői ’50-es évek favoritjához, Silky Sullivanhoz, aki világszerte elhíresült a kirobbanó, hátulról a célig száguldó formájáról. Tovább élesítette a közönség kíváncsiságát, hogy interjúkban zsokéi mind rendkívüliségét fényezték.

Steve Cauthen egy korábbi hármaskorona nyerővel, Affirmed-del sorolta azonos osztályba, majd a hajszál híján Triple Crown-bajnok Patrick Valenzuela (a BC-ban lovagolta Arazit, előtte a ’89-es Kentucky Derbyt és a Preaknesst Sunday Silence nyergében nyerte) is hangot adott véleményének:

Arazi többre képes, mint Sunday Silence. Ennek a versenynek már vége.

Ezt sok zsurnaliszta készpénznek vette és újabb találgatásokba kezdett. Vajon a Triple Crown, vagy az angliai Epsom Derby lesz a  következő állomása a friss derbynyerőnek? Utóbbi óriási sztorival kecsegtetett, hiszen Hármas Korona bajnoka volt már az amerikai históriáskönyveknek, viszont olyan Epsom Derby nyerője, aki előtte a Kentucky Derbyben is aratott,  még nem akadt. Mai napig nincs erre példa. (1929-ben az előző évi bajnok, Reigh Count győzött ugyan Epsomban, de már négyévesen a Coronation Cupban. –  a szerk.)

Arazi még csak készült a Churcill Downs-i ikertornyok közé, máris akkora sztár volt, hogy Amerikában tízezrek vették készpénznek a győzelmét.

Még a New York Times is “mítikus, majdhogynem misztikus” szavakkal illette a csodalovat, sőt a TIME magazin ugyancsak írt róla, ahol a következő Secretariat-ként éltették. Ha azt mondjuk, körülötte forgott a világ, nem túlzunk.

Szaklapok, hírlapok, magazinok, tv műsorok voltak tele nevével, és kérdésekkel, melyek a várható teljesítményét boncolgatták.

Azt, ami kártyavárként hullott szét, amint elstartolt a várva várt összecsapás. Hiába a nagy remények, és a hajrá, vagy ahogyan a sportkommentátor tudósította: ,,repülés” egészen a harmadik pozícióig, a finisig már nem tartott ki a lendület, és az álmok szertefoszlani látszottak. Lil E. Tee csapata került reflektorfénybe, miközben Arazi csupán nyolcadikként, elveszve a középmezőny sűrűjében galoppozott át a célon. Ezt követően viszonylag nagy egyetértés övezte a térdműtét okozta hátrányokat, az ezáltali gyengébb teljesítményt, azonban akadtak olyanok, akik a felkészülés mentetét támadták, illetőleg a távválasztást kifogásolták.

Hazatérését követően újra startgépbe állt méghozzá négy alkalommal, ekkor zsebelte be a Gr 2-es besorolású Prix du Rond Point trófeáját is.

Utolsó futását megint csak nagy rajongói tanácskozás vette körül. Visszatérvén az USA-ba, favoritként állt a Breeders’ Cup Mile elé. Sajnálatos módon ez az alkalom sem hozta meg a várt eredményt… A szupersztár visszavonulásra kényszerült, ámde története nem ér itt véget.

Ha sikereit számokban szeretnénk megcsodálni, akkor elég csupán megnéznünk a következőket: 14: 9-1-1.

Newmarketbe szállították, ahol tulajdonosa lótenyésztéssel foglalkozó egysége várta, viszont nem töltött itt sok időt. Hamarosan Seikh Mohammed kérésre, Arazi átköltözött Kentuckyba, később pedig Japánban, Ausztráliában, Svájcban fedezett.

Második nemzetközi karrierje alatt 11 eredményes leszármazottját ismerjük, közülük példa American Pharoah trénerének, Bob Baffertnek felkészítését élvező Congaree, aki több neves hendikepben végzett első helyen, ezenfelül a Preakness Stakes, és a vörös rózsák futamának harmadikja volt 2001-ben. (Az egyik leginkább alulértékelt telivérnek tartják. Összkeresete több, mint 3 millió dollár!)

Továbbá, 53 futamgyőztes “unokája” van. Neveiket olvasva olyanokkal találkozunk, mint a Dubai Word Cup hőse Electrocutionist, vagy a Melbourne Cup behúzója, Americain.

Nem kell attól félnie az utókornak, hogy neve elhalványul, hisz bizonyította, hogy a pályán, s azon kívül is megállja a helyét. Csapatának rövid, de annál sikeresebb aktív évei során 1,213,307 dollárt keresett.

Bár életútja másképp alakult, mint ahogyan azt a nagykönyvben előre megírták számára, és kevesebb csillogás jutott neki a vártnál, a tényt, hogy örökre maradanót alkotott már semmi sem változtathatja meg, mi pedig kiváltképp örülünk ennek… annak azonban mégjobban, hogy a 32 éves nagypapa még mindig vígan, rajongói által minden lépést figyelve, egészségesen éli “nyugdíjas” mindennapjait a Victoria állambeli Stockwell Studban.

Ő lenne minden idők legjobb kétévese?

Képek: bwin, Anagolgs Daughter Twitter