Kanadai kitekintő

Ezúttal nem az USA, hanem az északi szomszéd került reflektorfénybe a hétvégén.

Bár Kanadában is rendre rajtolnak el magas besorolású futamok, világszintű figyelmet ritkán kap a lóversenyzés a kontinens leghidegebb országában. Ezen a hétvégén azonban másként alakultak a dolgok: két nemzetközileg érdekelt Gr1 is elrajtolt Woodbine-ban, köztük a Breeders’ Cup “Win And You’re In” kvalifikációs szériájába tartozó Woodbine Mile.

Ezt azonban időben megelőzte a Canadian International, így mi is lineárisan haladnánk. A háromévesek és idősebbek számára nyitott turfverseny 2400 méteren, azaz épp az európai klasszikus távon került megrendezésre – nemsokára érkezett is az európai siker.

A győztes Walton Street, a Godolphin hétéves heréltje, aki Frankie Dettorival a nyeregben nem igazán hagyta kibontakozni ellenfeleit. Favoritként érkezett, a célegyenes elején élre állt, majd különösebb megerőltetés nélkül aratta le pályafutása első Gr1-trófeáját.

Cape Cross fiának nem túlzottan nehezítette meg a dolgát a torontói mezőny, a bírói ítélet 5 3/4 hossz. Azért zárójelben megjegyeznénk, hogy ez nem csak Walton Street formájának tudható be, sokkal inkább az erősnek távolról sem nevezhető felhozatalnak, a győztes csapatot ez viszont feltehetőleg legkevésbé sem izgatja – és nem is kell.

Charlie Appleby pedig nem egészen tíz perccel később pedig már tölthette is ki a következő pohár pezsgőt, ugyanis a határon túl másik idomítottja, Yibir (Dubawi) hazaért a Gr1-es Jockey Club Derby-ben Belmont Parkban, ezzel megváltotta jegyét a Breeders’ Cup Turfre.

Na de vissza Kanadába! Rögtön a Canadian International után következett a napi főfutam, a Woodbine Mile, mely elődjével ellentétben nagy meglepetést tartogatott – nagyobb izgalmat azonban szintén nem. A befutó elején még viszonylag együtt helyezkedett a mezőny, az apránként ellépő Town Cruise-zal (a nyitóképen) azonban senki nem tudta felvenni a versenyt, így magabiztosan masírozott be a célba.

Town Prize fiának ez volt az első komolyabb sikere, nem meglepő tehát, hogy a tenyésztő-tréner-tulajdonos Brandon Greer is alig jutott szóhoz az eufóriától. “Pillanatnyilag kicsit szürreális érzés, de teljesen odavagyok tőle. Ez a ló hihetetlen! Teljesen imádom.” Hasonlóan van vele lovasa, Daisuke Fukumoto, akinek a Gr1-sikerrel szintén egy álom vált valóra.

Képek: America’s Best Racing