John Moore – búcsú Hongkongtól

Egészen banális okok miatt köszön le Hong Kong legnagyobb trénerlegendája – azonban még közel sincs a vége.

Idén, július 15-én volt az utolsó alkalom, hogy John Moore hazai trénerként kísérte el idomítottját, ezúttal Sunny Boyt Happy Valley-be, majd búcsút mondott a Kínához tartozó városállamnak, ezzel hátrahagyva 1734 győzelem és összesen 270 millió dollár nyeremény helyszínét.

Az akkor a TRC globális rangsorának 12. helyén tanyázó Moore azonban távolról sem szeretné befejezni, hongkongi nyugdíjazásának egyetlen oka van: 70. életévét betöltve elérte a Hong Kong Jockey Club által meghatározott kötelező visszavonulás korát. A folytatás egészen pontosan Ausztráliában következik, ahol bátyjával, Garyvel tovább tevékenykedik trénerként.

Pedig Moore neve egybeforrt a hongkongi lóverseny történetével. Apja, George a 20. század legjobb ausztrál zsokéi közé tartozik, míg bátyja, Gary Hongkongban és Franciaországban is lett már bajnok. John Moore maga is lovasnak tanult; először Új-Zélandon szerzett tapasztalatot, majd Szingapúr keltette fel az érdeklődését, helyette viszont végül Hongkongban kötött ki.

Mikor 1971-ben a város akkori egyetlen pályája, Happy Valley professzionális helyszínné avanzsált, akkor szerezte meg engedélyét ő is, mint hivatásos zsoké és olyan legendákkal ismerkedett meg, mint Lester Piggott.

A következő néhány évben bátyja és apja is követte Hongkongba, majd az 1972-73-as szezont már közös színekben kezdték: George volt az istálló trénere, Gary az első számú zsoké, John pedig a munkalovas. Rövidesen azonban John is a tréner szakma felé hajlott és trénersegédi licenszet szerzett, amellyel ugyan még nem aknázhatta ki a helyi lehetőségeket, de elégnek bizonyult, hogy tűzközelben maradjon, immár idomárként.

John , Gary és édesapjuk George. Ezzel 49 év után hiányzik a Moore név a hongkongi versenyzésből.

Trénerpályafutása során nagy jelentőséggel bírtak az importok, akikhez meglehetősen jó szeme volt, és akikhez mindig megtalálta a kellően tehetős futtatókat. Az első komoly név az akkor még csillagászati összegnek számító egymillió fontért megvásárolt Viva Pataca volt, a 2006-os Hong Kong Derby és sok más nagydíj győztese, de az ausztrál születésű Gr1-sorozatnyerő Beauty Generationt is ide sorolhatjuk.

35 év alatt számtalan kiváló lovat készített, köztük többek között hat Hong Kong Derby-nyerő és nyolc Év Lova neve szerepel a listán.

Ausztráliában persze új kihívásokkal kell majd szembenéznie, kezdve a sokkal magasabb költségekkel, hongkongi körének köszönhetően azonban távolról sem kell elölről kezdenie, Boniface Ho Ka-kui például 24 yearlinget vásárolt, akik majd Sydney-ben készülnek. Egekkig törő célok azonban már nincsenek:

A célom, hogy legyen egy Gr1-nyerőm Ausztráliában. Ez áll a bakancslistám tetején. De tudom, mit hagyok hátra.. David Hayes összefoglalta, mikor azt mondta: “Ne felejtsd el, Hong Kong olyan, mint Disneyland.” És igaza van.

A cikk forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Horse Racing Planet, Horse Betting, Beauty Stable twitter, South China Morning Post