Jockey Club Gold Cup 2018

Ma éjjel startol a szezonvégi Breeders’ Cup Classic egyik legnagyobb felkészítője.

A Woodward kapcsán már beszéltünk itt a Racing Portal-on, milyen szerepet is töltenek be manapság az „igazi amerikai futamok”: a homokon futott középhosszú táv, ahol közel egy millió dollárt osztanak szét a hároméves és annál idősebb lovak között. Ezek a tökéletes ugródeszkák mindenki szezonvégi vágyálmához, a Breeders’ Cup Classic-hoz. No meg remek „apamén-készítő”. De ez kéz a kézben jár az első faktorral.

A ma, szombat éjjel xx-kor startoló Jockey Club Gold Club (Gr1; 2000 m; $750,000) ráadásul idén igazi csemege: jelentős nemzetközi felhozatallal vár ugyanis minket Belmont Park őszi meeting gyöngyszeme. A márciusi Dubai World Cup bajnoka, Thunder Snow (képen) itt tér vissza a homokborításra; és az erős nemzetközi triót a legutóbb Travers-második Mendelssohn és a Belmont Stakes-második Gronkowski egészíti ki.

De nem csak a külföldiek szénája áll jól: a favorit minden bizonnyal az a Diversify lesz, aki április óta nem kapott ki. Nyerő szériája Gr2-es és Gr1-es győzelmet is magába foglal és közülük kettőnek adott helyszínt az elmonti pálya. Még szintén ő mellette áll, hogy tavaly is őt ünnepelhette a közönség. Ha a címvédés sikerül, ő lesz a 11. duplázó a Jockey Club Gold Cup-ban.

A September Super Saturday-ként is nevezett versenynapon nem csak a Jockey Club fogja magára hívni a figyelmet: még további két Gr1-es megmérettetést rendeznek a New York-i Belmont Park-ban, nevezetesen a Joe Hirsch Turf Classic-ot és a Vosburgh-ot.

Utóbbiban majdnem olyan kevesen (négyen) mertek kiállni a friss Gr1-győztes Imperial Hint ellen, mint 1920-ban Man O’ War ellen a Jockey Club-ban. De szerencsére csak majdnem: a XX. század egyik legjobb lova mellé a start pillanatában csak egy telivér szegődött, tulajdonosa gesztusa miatt, hogy a nagy sárgának ne csak az óra ellen kelljen futnia. Az eredménye egy USA rekord lett.

Hogy mit hoz a 2018-as Jockey Club? Tartsanak velünk, és megtudják!

Fotó: @BrittlanWall Twitter