Jobb későn, mint soha

Új favoritok kopogtattak be az ajtón egy hónappal a Kentucky Derby előtt.

Egy hónap van hátra az idei Kentucky Derby-ig, ami azt jelenti, hogy mostanság lépnek utoljára pályára a hároméves reménységek a rózsák futama előtt. És ahogy az egy főpróbához dukál, a minősülési pontokkal sem fukarkodik a szövetség, így szombat éjjel három futamban is kiosztottak 170 pontot, ami nem csak a győztesnek, de akár a második helyezettnek is egy jegyet jelenthet Churchill Downs-ba.

A három közül a legnagyobb szenzációt rögtön az első összecsapás, a Wood Memorial (Gr2) hozta New Yorkban. Mindössze egy héttel azután, hogy Todd Pletcher egyik pillanatról a másikra komoly Derby-várományos lett Known Agenda révén, mostantól két további vasat is tarthat a tűzben, ráadásul egészen hihetetlen körülmények között.

Már azt is meglepetten figyeltük, ahogy a maximum helyezésre esélyesnek tartott Dynamic One a célegyenesben rendíthetetlenül száguldott a győzelem felé, az igazi fordulópontot azonban Bourbonic feltűnése hozta, aki a mezőny legvégéről indított szélsebes hajrát és célfotóban elorozta a győzelmet tréningtársa elől – házibefutó Pletchernek.

Ez az eredmény 72-szeres pénzt ért azoknak a szerencséseknek, akik eltalálták a nyerőt, és csak hogy soroljuk az érdekességeket, az 1800 méteres távon ez volt a leglassabb győztes idő (1952-ben módosították erre). Bár ezek után megkérdőjelezhetjük a verseny színvonalát, biztos választ csak május 1-jén fogunk kapni. Az viszont nem kérdés, hogy Pletcher komoly szereplő lesz Churchill Downsban.

A szenzáció Kaliforniában folytatódott, igaz, épp az ellenkező módon: a korábban csak gyepen futó Rock Your World (Candy Ride) végig vezetve, több mint négy hossz előnnyel vágta zsebre a Santa Anita Derby (Gr1) trófeáját. Baffert favoritja, Medina Spirit második, de inkább nem beszélnénk sokat a többiekről – ez egy egyszemélyes show volt.

Szokatlan felkészülési mód volt ez Candy Ride fiával, akinek mindössze harmadik startja volt a hétvégi, ráadásul az első homokon, az eredmény azonban John Sadler tréner urat igazolja. Hab a tortán, hogy a számadatok javulásának köszönhetően Umberto Rispoli immáron ujjongó tömeg előtt lovagolhatta vissza a pejt a győztesek körébe. Az olasz zsoké, vagyis inkább gyönyörű felesége, ahogy azt kell telekürtölte a közösségi médiát első, amerikai, Gr1-es címével.

A harmadik helyszín Keeneland volt, ahol a három közül a legkérdésesebb összecsapást láthattuk. A veretlen, Év Kétévese, Breeders’ Cup Juvenile-győztes Essential Quality (Tapit) végül győzelemre tudta váltani hihetetlenül rövid osztalékát, de nem úgy, ahogy arra számítottunk, vagy ahogy az amerikai sajtó dicsőítette.

Tény és való, “a bajnok” – ahogy a helyi kollégák nevezték – továbbra is veretlen, azonban nem sokon múlott, hogy Highly Motivated borsot törjön a Godolphin üdvöskéjének orra alá, mindössze egy fejhossz választotta el a nyerő szériát a trónfosztásról.

És bár a nyerőt illik főszerepbe állítani, én személy szerint a látottak után sokkal kíváncsibban várom az ezüstérmes Highly Motivated következő szereplését. Chad Brown kétévesként nem terhelte túl idomítottját, mindössze három kisebb versenyben szerzett rutint, majd idén egy harmadik hellyel debütált Gr3-ban. Ez persze önmagában semmit nem jelentene, ha csak tartaná a formáját, az ottani 103 után ezúttal azonban 118-at produkált.

A versenynapon a két krekkzsoké emlékezetes rivalizálást mutatott be. Joel Rosario öt, Luis Saez négy győztest lovagolt!

Ezzel tehát három (öt?) újabb komoly sanszot jegyezhetünk be a Kentucky Derby-re. Szombaton az Arkansas Derby-ben még utoljára megválthatják a jegyüket a reménységek, utána pedig észre se vesszük, és rögtön itt is lesz május első szombatja.

Nyitókép: Eclipse Sportswire twitter