Jess Stonestreet Jackson Jr. – 1. rész

Az amerikai ikonok tenyésztője és futtatója, igazán színes egyéniség, akárcsak a lovai…

Jess Jackson 1930. február 18-án született Kaliforniában. Gyermekkorának egyik legmeghatározóbb periódusának tekinthető a nagy gazdasági világválság időszaka. Édesapja tanári pályafutása alatt többször szembesültek a munkanélküliség hátrányaival, ebből fakadóan előfordult, amikor a családnak csupán rizsen kellett élnie.

A boldogulásuk érdekében már ötévesen munkába állt, első állását újságkihordóként töltötte be, később dolgozott csaposként, cukorka készítőként, rakodó munkásként és estig lehetne sorolni, hány pályán próbálta ki magát – azonban akadnak életének érdekesebb pillanatai is. A Berkeley jogi karán végezte tanulmányait, így ügyvédnek állt.

1974-ben feleségével egy 80 hektáros körte-és dió gyümölcsöst vásároltak Lakeportban, amelyen később szőlőtermesztéssel kezdtek foglalkozni. Boraik Platinum Díjat nyertek az Amerikai Borversenyen, sőt, még az egykori elnök, Barack Obama háztartásában is megtalálható volt a híres – neves kaliforniai chardonnay, amit többek szerint ő tett fel a nagy bortérképre. 2009-ben alanyunkat beválasztották a Borászati Hírességek Csarnokába.

A híres Stonestreet borok egyike

“A bor a kulturális örökségünk része. A borral ünnepeljük  barátainkat, a családunkat és szeretteinket, az életben számunkra legfontosabb személyeket.” – tartotta.

2005-ben a Forbes magazin a világ 366., majd 2009-ben az 536. leggazdagabb emberének titulálta, viszont a Racing Portal hasábjain nem ennek okából jelent meg, hanem azért, mert a galoppsport egyik legendás futtatójaként is fennmaradt a neve.

Szenvedélye már korán megmutatkozott. Hogy is ne fordulhatott volna később a lóverseny felé, ha nagybátyja vállairól még a legendás Seabiscuit győzelmét is láthatta a Bay Meadows Handicap-ben?! Ennek ellenére sokáig a boripar, és az azzal kapcsolatos teendők kötötték le a figyelmét, így csak 2003-ban kezdett behatóbban foglalkozni a sportággal.

2005-ben vásárolta meg Kentucky-ban a 469 hektáros Buckram Oak Farm-ot, 17,9 millió dollárért, mondhatni ekkor kezdődött a Stonestreet valódi története. Ugyanekkor került tulajdonába első lova, Forest Music. A sikerélmény nem váratott sokáig magára, hiszen a kanca rögvest egy Gr2 kategóriás, lenyűgöző futamgyőzelemmel ajándékozta meg csapatát. Ezt követően Jackson az árverések egyik legpotentáltabb alakja lett. 2004-ben pl. 95 lovat vásárolt 21,7 millióért, így nem meglepő módon 2005-ben kellett egy még nagyobb (642 hektáros) farm kimondottan az anyakancák számára. A Frank Stronach nevével fémjelzett Adena Springs sztárménjeire, Ghostzapperre és az Awesome Againre is kiterjesztette érdeklődését.

Következő pillanatait a rivaldafényben Smart Strike és Sherriffs Deputy utódja, a Curlin névre hallgató mén hozta el, aki 2007. februárjában – egy vitából pereskedésig fajuló ügy végén –  3,5 millió dollárért lett a kentuckyi istállója lakója. Egész pontosan Jackson ennyi fizetett a ló 80%-os tulajdonrészéért, akit több partnerrel  közösen tudhatott magáénak.

 Curlin

A fent említett fantasztikum még megvásárlásának évében megnyerte a Preakness Stakes-t, majd a Breeders’ Cup Classic mezőnyét is maga mögé utasította, ráadásként a következő évben a Dubai World Cup trófeáját zsebelte be.

Jackson partnerei négyévesen nem akarták már futtatni Curlin-t, de Jackson kivásárolta őket és  ezt mondta erről:

“A sportágnak nagy csillagokra van szüksége, mint például Seabisciut, nem pedig egyéves csodákra.”

2008-ban a Timeform a világ legjobb “dirt lovának” nevezte ki, de az Év Lova címet (kétszer), és még számos trófeát nyert el. 16 futásából 11 alkalommal hozott első díjat, melyből 7 Gr1 kategóriás megmérettetés volt. Nevének nagyságát és felejthetetlenségét a Curlin Stakes, no meg rengeteg minőségi utódja garantálja.

Holnap folytatjuk!

Fotók: kentucky.com/David Stephenson/Staff Lexington Herald-Leader, Stonestreet Winery twitter, Thoroughbred Insider twitter