Jess Stonestreet Jackson Jr.- 2. rész

Folytatjuk a legendás futtató életének bemutatását.

Jess megnyerte a horseraceinsider.com szavazását, miszerint ő lett a 2008-as év sportembere. Az alábbiak voltak olvashatóak róla:

,,Jess Jackson-nak, amiért hitt Curlin kiválóságában, aki végül nemcsak megpróbálta bebizonyítani a hozzá fűzött reményeket, hanem túl is szárnyalta azokat.”

A Stonestreet Stable virágkora ezzel nem ért véget. Rachel Alexandra lett a 2009-es Kentucky Oaks győztese, több, mint 20 hosszal. Az egész világot sokkoló győzelem azonnal lépésre késztette Jackson-t és meg nem erősített hírek szerint 10 millió dollárt sem volt rest áldozni a kiváló kancáért. A történelmi – 85 év után az első kanca nyerő – Preakness-győzelmét már neki szerezte, mindemellett szezonja végén veretlenül vonult megérdemelt pihenőjére.

Az Év Lova kitüntetés tündököl az ő neve mellett is, valamint kancák közül a háromévesek amerikai bajnoka az esztendőben. Hat államban lefutott 19 versenyéből 13-ban győzött, és varázslatosságát a róla elnevezett Rachel Alexandra Stakes is bizonyítja.

A Stonestreet Stable szárnyalt. Öt év alatt 144 győzelem, 32 Stakes siker és 3 Év Lova cím.

Ennek a két csodalónak a keresztezéséből született meg Jess’s Dream, avagy Jess álma, amit hősünk már nem élhetett meg.

Bárcsak megélhette volna. Mindannyian szerettük és tiszteltük őt – néha nem értékeljük eléggé azokat, akik a változásokért dolgoznak. Utólag azonban mindig rájövünk, mekkorát tévedtünk” – mondta Richard A. Getty, Jess ügyvédje.

Saratogában való futása után senkiben sem merült fel kérdésként, hogy vajon hű lesz e nevéhez, hiszen hatalmas stílusban vitte el a pálmát. Trénere Kiaran McLaughlin így vélekedett róla:

,,Valóban korlátlan potenciállal rendelkezik. Olyan jól ment, ahogyan csak tud egy telivér elsőként Saratogában. Kétség sem fér hozzá, hogy kiemelkedő tehetség. Még biztosan nem láttuk a legjobb oldalát. Határ a csillagos ég.”

Többet azonban nem láthattunk belőle, hiszen első és utolsó színpadra lépését követően örökre levonult a porondról.

Féltestvérét, Rachel’s Valentina-t sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen a Breeders’ Cup Juvenile Fillies 2015-ös „kiadásának” bajnoka. A szintén Preakness-nyerő Bernardini-től született hatalmas (115 kilót nyomó kanca)csikó azonban kis híján “megölte” mamáját, hiszen az elléskor megsérült Alexandra királynő vastagbele. Napokig milliók imádkoztak az életéért. Ma szerencsére boldogan nyargalászik, bár soha többé nem fedeztették.

Jess nem csak egy pokolian sikeres futtató volt, hanem egy örök reformer. Aktívan hozzájárult a sport fejlődéséhez, elősegítette az úgynevezett „kettős ügynökség” (azaz hogy az ügynök titokban a vásárlónak és az eladónak egyaránt dolgozzon) megszüntetését, valamint egy kongresszuson kifejtette véleményét az egységes szabályozással, a szteroidokkal kapcsolatban, és kezdeményezte utóbbiak megszüntetését, de ezek mellett még több előremutató javaslata is volt.

Jackson több éven át tartó melanóma elleni kezelés után 2011. április 21-én hunyt el. Felesége, Barbara Banke, öt gyermeke: Jennifer Hartford, Laura Giron, Katie Jackson, Julia Jackson, Christopher Jackson valamint két unokája, Hailey Hartford és MacLean Hartford gyászolta. No és természetesen imádott sportágunk minden szereplője és követője.

Vitathatatlan, hogy a galoppsport mindörökké megőrzi emlékét.

“Csodáltam a hajlandóságát, hogy megkérdőjelezze a status quo-t. De leginkább csodáltam őt magát, mint személyt. Sportunk jobb, mert Ő részt vett benne.” – mondta Nick Nicholson,  Keeneland elnöke.

Fotó: America’s Best Racing, Stonestreet twitter