Japán következik

Azon belül is a háromévesek legnagyobb összecsapása.

A hároméves szezon első fele mindenhol a Derby körül forog, legyünk akár Európában, Ausztráliában vagy bárhol másutt. Ez Ázsiában sincs másképp, ahol vasárnap elrajtol a háromévesek legfontosabb értékmérője, a Japán Derby – vagy ahogy ott nevezik, Tokyo Yushun.

A 2400 méteres verseny idén 88. alkalommal rajtol el holnap magyar idő szerint 8:40-kor, a leggyorsabbak között pedig nem kevesebb, mint 432 millió yent osztanak ki, ebből 200 millió üti a nyerő markát.

A nézőközönség sajnos egyelőre nem lehet teljes, a szenzáció azonban megkérdőjelezhetetlen – de mi más is lehetne egy Derby, a Hármas Korona középső és kimagasló ékköve, mintsem fő attrakció?

És ha már Hármas Korona; az első ágban diadalmaskodó Efforia (a képen) természetesen jó eséllyel áll starthoz, hogy megszerezze a sportág történetének 25. Satsuki Sho (2000 Guineas) – Tokyo Yushun dupláját. Az sem éppen mellékes, hogy Yuichi Shikato idomítottja eddig négy futásból veretlen, amennyiben ezt tartani tudja, mindössze a nyolcadik telivér lehet, aki veretlenül duplázik a Korona első két ágában.

Egy Derby-ben viszont sosincs könnyű dolga senkinek, ezúttal is tizenhat jobbnál jobb ellenfél azon lesz, hogy letaszítsa a trónról a favoritot. Erre papíron az egyetlen kancának, Satono Reinasnak lehet esélye, ugyanakkor Great Magician és Shahryar is tűzközelbe várhatók.

Ráadásul még csak nem is kell korán kelni, hogy élőben követhessük a tokiói eseményeket, így aki szeretne egy kis izgalmat vasárnap reggel, az mindenképp vessen egy pillantást a felkelő nap országára.

Képek: Racing Post, Horse Racing Tote – A nyitóképen a tavalyi bajnok, Contrail