Japan Cup – a búcsú

Nem is kaphatott volna a 40. kiadás ennél méltóbb ünneplést, hiszen a rajongók ugyan csak nagyon kis létszámban látogathatnak ki a világ legnagyobb versenypályájára, de nem kérdés:  pirosbetűs ünnep következik vasárnap.
A 40. Japan Cupot a nemek háborújaként harangoznánk be, ha nem ez lenne Almond Eye búcsúfutása. Pedig az lesz. Így viszont azt mondhatjuk, hogy a világtörténelemben egyedülálló módon három „Triple Crown-bajnok” lesz ott a startnál.

A nyolcszoros Gr1-nyerő Almond Eye, a 2018-as Triple Tiara sorozat győztese, de igazi nemzetközi karriert futott be. Őt már nagy cikkben méltattuk korábban, így érdemes a két háromévesről szólni. Azonban őket sem kell nagyon méltatni hiszen mindketten veretlenül állnak majd gépbe. Contrail Hármas Korona bajnokként, míg Daring Tact a kancák között ugyanezt a címet elnyerő aspiránsként várja a vasárnapi 2400 méteres futást.

Almond Eye sikere esetén Japán lóverseny históriájának első kilencszeres Gr1 nyerője lenne. 14 futása során mindössze kétszer nem volt az első háromban – ez azért elég bámulatos mutató, nemde? Meglehetősen hosszú pihenőt kapott és csak november 18-án érkezett vissza Sakae Kunieda mesterhez. November 20-án lovagolta először Lemaire, aki azt mondta róla, hogy „Nyugodt volt, és abszolút jól nézett ki”.

Természetesen először találkozik a trió egymással, de nem szabad feledni: mellettük, még tizenhárman lesznek a startgépben.

Örömteli, hogy ebben a nehéz esztendőben egy európai lóval is megtették ezt a hosszú utat. A francia színekben induló, angol tenyésztés, Way To Paris csapata elfogadta azt a lehetőséget, hogy a Grand Prix de Saint-Cloud megnyerésével jogot szerzett az indulásra, nem kevés nevezési díjat megspórolva. Nem feledhetjük, hogy a franciák már nyertek Japán Kupát, mégpedig 1987-ben Le Glorieux révén, de a mérleg másik serpenyőjében viszont az az adat áll, hogy 2005, azaz Alkaased sikere óta kizárólag hazai tréningben álló ló ért át elsőként a célon.

A pénzdíj most is mesés: 5,9 millió, míg az első helyezetté 2,727,273. Amerikai dollárban. De még a 10. helyezett is 54, 545 fájdalomdíjban részesül.

Ha másért nem is legalább azért nézzék meg az év legnagyobb japán versenyét, hogy elbúcsúzzanak Almond Eye-től. Megérdemli! Start: vasárnap 7:40-kor.

Képek: racing.com Twitter, JRA Twitter