Japán álom

Mindenki furcsa, különös, csonka, rendkívüli stb. jelzőkkel illeti az idei galoppszezont, de Japánban valami egészen különös dolog van kibontakozóban.

A tegnap lefutott 87. Japán Derbyt (hivatalosan Tokyo Yushun, Gr1, 2400 méter, 3,9 millio USD) ugyanis Contrail nyerte így először fordul elő az ország galoppsportjának történetében, hogy mind a Tripla Tiara (kancák!), mind pedig a Triple Crown (mének és kancák!) sorozat utolsó állomásait két veretlen kiválóság (csapata) várhatja reménykedve.

Márpedig most ez megtörtént, hiszen a  Daring Tact a múlt héten teljesítette a “második lábat”, az Oakst, most pedig Contrail csatlakozott hozzá káprázatos derbysikerével.

További érdekesség, hogy ezzel zsinórban harmadik éve Deep Impact ivadékai tarolnak a legfontosabb japán tenyészversenyben.

A Racing Post is áradozik az új csillagról, aki szerintük most biztosította szupersztár státuszát, és az Arc-ban is komolyan kell számolni vele. (Már ha tud futni, az utazási korlátozások miatt.) Szerintük a 12. Gr1-es trófeáját nyerő Yoshito Yahagi idomítottja meg sem izzadt és már csak egyetlen lépcsőfok választja el attól, hogy a nyolcadik Hármas Korona nyerő legyen hazájában.

Csak arra figyeltem ma, hogy magabiztosan megnyerjük ezt a  versenyt, de vele ez nem egyszerű. Amikor vezet, akkor ugyanis elveszik a figyelme és elkalandozik. Még fejlődnie kell, de hatalmas potenciál lakozik még benne és ez nagy izgalommal tölt el mindannyiunkat. – mondta a mesterhez hasonlóan második derbyjét nyerő lovas, Yuichi Fukunaga.

Tokióban a derbynap fogadási forgalma 109 milliárd forint volt.

Hongkongban nem futottak kiemelt nagyversenyt, de folytatódott Purton és Moreira “háborúja”. Pillanatnyilag, a tegnap egyet nyerő Purton vezet 127-123-ra, de még másfél hónap van hátra a szezonból, amely július 15-én ér véget.

Francia tréningben talán először láttuk, Tour To Paris “magyar arcát”, amikor is Deauville-ban elképesztő stílusban repült el ellenfeleitől és aratott szenzációs győzelmet pályafutása legnagyobb versenyében.

Azonban őt is háttérbe szorította a világ talán leghíresebb csikójának debütálása. A Galileo-Goldikova származású Alikova, nem csak Franciaországban uralta a címlapokat, hanem Európa-szerte. Ennek ellenére Freddy Head idomítottja élete első versenyében második lett a kevésbé favorizált Vaucelles (Le Havre) ellenében. A videón jól látszik elfáradt a végére. Nyitánynak talán sok volt neki a 2000 méter.

Nagyon várjuk a mai, francia klasszikusokat!

Kép: Japan Racing Association