Jamie a csúcson

Ma fókuszban a világ legsikeresebb női zsokéja.

Talán csak Észak-Amerika és Ázsia az, ahol nem töltenek be egyre komolyabb szerepet a hölgyzsokék.

Hollie Doyle rekordjait már számon sem tudjuk tartani. A brit sajtó egyszerűen “record-breaker”-nek nevezi őt. A Racing Post többször tette idén címlapjára.

A szépséges, francia, Mickaëlle Michelről már külön cikkben szóltunk. Ő legutóbb Münchenben győzött, és 50 nyerés felett jár 2020-ban, úgy, hogy ezeket legalább négy (Japán, Olaszország, Németország, Franciaország) országban érte el. A galloknál szintén bontogatja szárnyait Olivier Peslier lánya, Megane is.

Annak ellenére, hogy Hollie Gr1-es versenyt nyert Ascotban és 4. lett a profi zsokérangsorban,

a világ első számú női lovasa vita nélkül Jamie Kah.

Aki olyan szezont produkál, hogy arról legtöbb férfi kollégája is csak álmodhat.

Ne feledjük: a szezon Ausztráliában másként van mint nálunk, így a következő számok kizárólag a 2020-as naptári évre vonatkoznak:

Eszerint “a mi Jamie-nk” 2020-ban

3 db Gr3-as, 5 db Gr2-es és egy királykategóriás futamban győzött.

Példátlan sikereit mégsem a csupasz számok támasztják alá leginkább, hanem a tények, hogy a kontinens méretű országban, ahol egészen biztosan több világsztár lovagol, mint bárhol másutt, sorra kapja  a lehetőségeket a legnagyobb versenyekben is.

Charlie Fellowes például őt kérte fel annak a Prince of Arran-nak a lovaglására, aki 2018-ban és 2019-ben is dobogós volt a nyolcmillió dolláros Melbourne kupában. Harmadik helyen értek célba, olyan, már-már legendás lovasokat megelőzve, mint Glen Bloss, Damien Oliver, Craig Williams vagy éppenséggel Mark Zahra. Ők együtt a nyitóképen!

Élete legnagyobb napja vélhetően mégis Cox Plate délutánja volt, amikor is a bivalyerős programban, négy győztest lovagolt.

Ismerjük meg kicsit közelebbről.

Jamie Lee Kah 1995. december 7-én született két olimpikon, Jahn és Karen gyermekeként, akik műkorcsolyázásban képviselték Ausztráliát az olimpiákon.

Adelaide Hillsben, Dél-Ausztráliában nőtt fel. 2011-ben kezdett lovagolni versenyszerűen, 2012 áprilisában már az első győzelmén is túl volt.

Aggódtunk amiatt, hogy megsérül, de annyira ki szerette volna próbálni, hogy végül megállapodtunk.” – mondta Karen Kah a kezdetekről.

Soha nem akartam igazán zsoké lenni. Persze mindig is imádtam a lovakat, de kielégített a lovaglás a pónikon. Olimpikon szerettem volna lenni díjugratásban, aki hazáját képviselheti. Volt azonban egy barátom, aki versenyzéssel foglalkozott, így 13 éves koromban kezdtem el a délutáni műszakokat az istállójában. Nem gondoltam többre, csak szerettem volna egy kis pénzt keresni, de aztán megszerettem és attól kezdve csakis zsoké akartam lenni.” – emlékezik a kezdetekre.

Az első teljes szezonjában rögtön megnyerte az Adelaide Jockeys’ Premiership-et. Több, mint 20 éve nem volt arra példa, hogy ezt egy apprentice tegye.

Egy tragédia azonban kis híján végett vetett a még épp csak elkezdődött pályafutásának.  2014-ben ugyanis egy közeli barátja, Caitlin Forrest  akkorát bukott versenyben, hogy később az életét vesztette. A borzalmas tragédia érzelmi fordulópont volt a szellemileg teljesen kimerült Kah számára, aki féléves európai nyaralásra utazott, hogy elmeneküljön attól a sportágtól, amely iskolás kora óta érdekelte.

Később így nyilatkozott erről:

„A tengerentúlra, Hollandiába mentem, egy díjugrató istállónál dolgoztam, és ez nagyon szórakoztató volt. Aztán találkoztam (egy volt zsokéval) Libby Hopwood-tal (aki ugyancsak megsérült ugyanabban a  futamban, amelyikben Forrest – a szerk.), és csak úgy, egy hirtelen ötlettől vezérelve körbeutaztuk Európát. Kicsit olyan volt nekem, mint egy pihenő év, mert addig valójában soha nem volt ilyenem, és erre nagy szükségem volt, hogy feltöltődjek, és valóban hiányozni kezdjenek számomra az ausztráliai lovaglások.  Őszintén mondhatom, ha nincs ez a kitérőm, ma nem lovagolnék.”

A kihagyott időszak nem igazán látszott meg az eredményein.

2018-ban már három bajnoki címe volt. Év végén költözött Melbourne-be és nem sokkal később, 2019 januárjában már az első Gr1-es trófeáját is megszerezte. Harlemmel nyerte az Australian Cup-ot.

E sorok szombati írásakor 915 győzelemnél tart, ezekből három született a legmagasabb kategóriában. A tweetben az eddigi utolsó Gr1-es sikere. Nézzék ezt az előteljes, energikus lovaglást.

Szerelmével, a szintén zsoké Clayton Douglas-szal a Mornington-félszigeten élnek, ahol nyugdíjas versenylovakat képeznek át.

Menekülést jelent a versenyzés nyüzsgő világa elől, hiszen itt kikapcsolhatom a mobiltelefonomat, és együtt dolgozhatok egykori versenylovakkal, akiknek új otthonokat próbálunk keresni.

Egyelőre a versenypályán kívánunk neked további sikereket, Jamie!

Még a héten bemutatjuk a képen látható társát, Prince of Arrant!

Nyitókép: Alex Coppel

One thought on “Jamie a csúcson

Comments are closed.