J. Elliott Burch

Az éjszaka lefutott Woodward kapcsán újabb legenda fókuszban: a csúcstartó tréner.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy az 1924. március 3-án született kis Elliott útja ki volt kövezve. Hány újszülött mondhatja el ugyanis magáról, hogy az apja (Preston) és a nagyapja (William) is a hírességek csarnokába iktatott lóversenytréner? Márpedig nála pontosan ez volt a helyzet.

J. Elliott Burch a középiskolai és egyetemi tanulmányai elvégzése után a Daily Racing Form-nál helyezkedett el, mint sportújságíró. 1955-től dolgozott szorosabban édesapja istállójában, majd 1957-ben átvette az Brookmeade Stable irányítását. Nem sokat volt reflektorfény nélkül, mert trenírozottja Sword Dancer két évvel később már Év Lova lett és 1960. február 22-én ők ketten pózoltak a Sports Illustrated címlapján.

1966-ban „igazolta le őt” a Racing Portalon már oly sokszor méltatott Paul Mellon és ez a partnerség egészen 1977-ig tartott.

Ez volt egyértelműen Burch aranykora, közel 40 nagy trófeával.

A Woodward mellett négyszer nyert még Whitney Handicap-et, négyszer Travers-t, háromszor Belmont Stakes-t, Met Mile-t.

Ezek összessége sem tudta azonban azon fájdalmát enyhíteni, hogy mind a négy lova elbukott a Derbyben. Kétszer is elérte ugyan a második helyezést (Sword Dancer és Arts and Letters – utóbbi a nyitóképen), de ezek voltak a legjobb eredményei Churchill Downs-ban. Ugyanezen két lova szintén második lett a Preakness-ben is és Baltimore-ban sem tudott soha TC futamot nyerni.

Pályafutása mindezek ellenére szenzációs. Igazi sztárok kerültek ki kezei közül.  A már említetteken felül Bowl of Flowers, Fort Marcy, Run the Gantlet vagy éppenséggel Key to the Mint neki köszönhetik világraszóló eredményeiket.  1980-ban választották be a National Museum of Racing and Hall of Fame tagjai közé és öt évvel később be is fejezte káprázatos karrierjét.

Hat bajnoka 15 feledhetetlen kupát ajándékozott neki és hárman közülük az Év Lova címig is felértek. (Sword, Arts és Fort Marcy.)

86 éves korában, 2011. január 30-án a a Rhode Island-i Newportban hunyt el tüdőgyulladás szövődményeiben.

„Elliott Burch-et ugyanabban az évben iktatták be a Hírességek Csarnokába, amikor versenyzés rajongója lettem” – mondta Charles Hayward, a New York Racing Association elnöke és vezérigazgatója. “Nagy szerencsém volt találkozni Burch úrral, és minden gyermekével baráti a kapcsolatom. Mindannyian tudjuk, hogy briliáns edző és nagyszerű lovas volt. Ugyancsak odaadó apa volt, aki  az elvárhatónál is sokkal jobban törődött a családjával. Emellett lelkes olvasó volt, és élveztem, hogy hallgathattam őt kedvenc könyveiről mesélni. Elliott Burch hiányzik, és mindannyiunknak meg kell köszönnünk neki, amit szeretett sportágunkért tett.”

Felesége Phyllis Hammond Burch négy gyermekkel ajándékozta meg (Richard, Dan, William és lánya Jehanne) valamint négy unokája is született.

Mai főszereplőnk Bobby Frankel-lel és William I. Mott-tal holtversenyben 4-4 győzelemmel csúcstartó a patinás saratogai versenyben.

Kép: Sports Illustrated, NYRA Archives Photo