Itt az első

Sajnos az ausztrál lóversenyről nem igazán jó hírek érkeztek mostanság, de reméljük, túl vagyunk a nehezén és immár csak a pozitív dolgok jönnek.

Kezdésként 2019 első Gr1-es futama Caulfiled-ból, majd a jövő héten a királynői vizit, Winx visszatérése a szokásos Apollo Stakes-ben.

Előbb azonban szombat hajnalban jön a C. F. Orr Stakes (Gr1, 1400 m, 500 e AUD) az ott megszokott hatalmas mezőnnyel. Igyekszünk majd figyelemmel kísérni Darren Weir közel 600 lovának sorsát, de ez nem lesz egyszerű feladat. Most azonban nincs a megbukott mesternek olyan aspiránsa itt, akit előzetesen a frontba várhatnánk.

Mindenképpen kiváló versenyt várunk, mert még az erre hivatott Ladbrokes Australia bukmékerei is gondban vannak az esélyelemzésnél.  Moss ‘n’ Dale és Whispering Brook is hármas győzelmi szériában van ugyan, de mégis a képen látható Godolphin telivér, Kementari számít favoritnak, aki legutóbb csak 9. helyen ért célba abban a Gr3-as futamban, amit Whispering Brook nyert meg. Furcsa, ugye? Igaz kétszázzal rövidebb volt a táv, de úgy néz ki, ez az egyszeri kisiklás nem bizonytalanította el a  fogadókat, hiszen legutóbbi 5 Gr1-es indulása során csak egyszer nem volt az első négyben. Legutóbb! Mellettük olyan lovak lesznek még a startgépben, mint a már legfelsőbb polcon is sikeres Land of Planty valamint a háromszoros Gr1-nyerő Redkirk Warrior.

A főfutamnak van még egy nagy jelentősége. A 15 indulóból tizenkettőre már szavaztak a rajongók, a frissen életre hívott, először március 16-án lefutásra kerülő kedvenceket felvonultató All-Star Mile-ra, ami 5 millió (ausztrál) dolláros pénzdíjával a világ legdrágább mérföldes versenye lesz, és amelybe kedvencet bejuttatni február 18-ig lehet. Azaz e futam nyerője szinte biztosan gyűjt majd annyi szavazatot, hogy helye legyen a flemingtoni csúcsban.

Azonban nem csak a főfutamot (reggel 6:50-kor) lesz érdemes követni, hiszen az egész versenynap maga lesz a csoda, három Group 2-es és négy Group 3-as futammal megspékelve.

Kép: The Championships twitter