Itt a Derby

Három Gr1-es futam mellett, szombaton jön a 166. Victoria Derby Flemingtonban!

Ha megengednek egy kis csapongást e cikk bevezetésként…

Mindig izgatottan írom a Victoria Derby beharangozóját, hiszen köztudott, hogy ez a verseny mindösszesen három nappal előzi meg a futamot, amely megállít egy nemzetet. Márpedig a Melbourne Cup mindig kiemelt figyelmet kap a Racing Portal radarján, és a derbynapon már érezhető az a pezsgés, az a feszült várakozás ami a kupa miatt tapasztalható.

Fontos tudni, hogy több kisebb mellett, két „nagyderby” van Ausztráliában. Az Australian Derbyt futják áprilisban, Sydneyben, 2400 méterre, míg a Victoria Derbyt most szombaton százzal hosszabbra.

A kétmillió dolláros futam egyébként Ausztrália legrégebbi klasszikusa, hiszen 1855 óta adja a legendás bajnokokat az utókornak. Ez lesz a 166. kiadása, ami egészen elképesztő. (A Melbourne Cup-ból a 161. jön kedden.) Az idei esztendőben is hatalmas a futtatási kedv, hiszen e sorok szerda esti írásakor négy tulajdonos még reménykedik, hogy egyáltalán lova indulni tud a versenyben.

A Caulfield Classic lenyűgöző bajnoka, Gunstock nevezhető talán kedvencnek, de számára a 19-es boxot sorsolták, ami egy rémálommal él fel csapatának. A Caulfiled Guineas hatodik helyezését, egy 2000 méteres Gr2-es győzelemmel korrigáló Forgot You oddsa meglehetősen rövid még, így gyakorlatilag kettejükön kívül bárki más győzelme komoly meglepetésként hatna.

Előbbi lovasa Jye McNeil, míg utóbbié a hetek óta trófeákat gyűjtő Daniel Moor.

A Trent Busuttin és Natalie Young által trenírozott Forgot You-val a derby csak egy állomás lenne, mert Skipton 1941-es győzelmét másolnák. Ő az utolsó hároméves, aki derbyt és pár nappal később kupát nyert. (1995-ben a Waterhouse idomítás, Nothin’ Leica Dane a derbygyőzelem után második lett a Melbourne Cup-ban.)

Kanca nem lesz a mezőnyben így a társaság egyaránt 57 kilóval fut majd.

A Derby magyar idő szerint reggel ¾ 7-kor kezdődik, de előtte egy (Empire Rose Stakes 1600 m), míg utána két (Coolmore Stud Stakes (1200 m), Cantala (1600 m) Gr1-es versenyt is futnak, azaz ahogy az lenni szokott, a legnagyobb sztárokat nem is a Derbyben láthatjuk majd.

A járványügyi korlátozások miatt a derbynapra 5.000, a kupa napjára kedden, maximum 10.000 nézőt engednek be a szervezők.

Kiváló szórakozás lesz majd figyelemmel követni a flemingtoni derbynapot. Ugye Önök sem hagyják ki?

…jah és nem mellesleg Sydneyben futnak egy hét és félmillió dolláros versenyt, a Golden Eagle-t, 1500 méteren. Ez a futam reggel 7:50-kor startol.

Kép: Victoria Racing Club Twitter

One thought on “Itt a Derby

Comments are closed.