Ismét egy Hármas Korona!

Ezúttal Japánban.

Önök is tudják, hogy nem gyakran foglalkozunk távol-keleti versenyekkel külön cikkben, kizárólag a legnagyobb összecsapások esetén, mint a Japan Cup vagy a Hong Kong International. A Kiotóban megrendezett Kikuka Sho (Japán St. Leger) nem tartozik a kiemeltek közé, ezúttal azonban kivételt kellett tennünk.

Ennek oka pedig nem más, mint Contrail, a Deep Impact apaságú mén ugyanis veretlenül érkezett az összecsapásra, korábbi sikerei között nem mellesleg ott díszelgett a Satsuki Sho (2000 Guineas) és a Tokyo Yushun (Japán Derby) trófeája is.

 

Yoshito Yahagi idomítottjának azért távolról sem volt könnyű dolga a 3000 méteres futamban, hiszen Aristoteles és ő még az utolsó métereken is fej fejt száguldottak végig, a favorit azonban kitartott és végül fejhosszal visszaverte a támadást, ezzel

Japán történetének nyolcadik Hármas Korona-győztesévé lépett elő, és ő a harmadik aki ráadásul vertlenként abszolválta ezt.

A két elődje Symboli Rudolf (1984) és Contrail apja, Deep Impact (2005) volt.

“Talán nem ez volt a legjobb teljesítménye, de végig hittem benne, és megmutatta, milyen erős, miután kitartott a 3000 méter végéig.” – nyilatkozta a nyerő lovas, Yuichi Fukunaga.

Aki ezzel 28. Gr1-es, és 10. klasszikus sikerét ünnepelhette. Mindösszesen négyen vannak a japán lóverseny-történelemben, akik lovasként nyertek legalább 10 klasszikust. A mesternek pedig ez volt a 13. Gr1-es trófeája.

Az egyelőre nem dőlt el, mikor láthatjuk legközelebb a remek háromévest, ám mégiscsak közeleg a Japan Cup, ahol már a legjobb “öregek” ellen is helyt kell állnia, ha pályára lép – alig várjuk.

Nyitókép: Horse Racing Planet