Ismét az írek

Legalábbis részben, mert egy trófeát azért otthon tartottak a franciák.

Most bánhatja csak igazán Pierre-Charles Boudot az eltiltását, hiszen az a St Mark’s Basilica, akit ő lovagolt volna a franciák 2000 Guineas-ében, azaz a Poule d’Essai des Poulains-ban, játszi könnyedséggel szállította Aidan O’Brien számára az újabb klasszikus trófeát.  Pedig idén még nem láthattuk pályán a Siyouni ivadékot, aki ősszel a Dewhurts Stakest nyerte magabiztosan, de imponáló stílusban, lenyűgöző győzelmet aratott.  A newmarketi hősnek, Poetic Flare-nek nem igazán volt útja, emiatt nem küzdhetett még a helyezésekért sem, így a döbbenetes meglepetésre (a korábban több, mint százszoros, majd a célba érkezéskor 80-szoros tétosztalékkal kecsegtető)  Colosseo és Breizh Eagle érkeztek a dobogó alsóbb fokaira. Ezzel Siyouni fia a Prix du Jockey Club elsőszámú favoritja lett. A 47 éves Ioritz Mendizabal (aki a 2020-as derby nyerő zsokéja) pedig így a sors kegyeltje, akit csak pénteken 14 órakor hívott fel az ügynöke, hogy lenne-e beugró Boudot helyett…Ki mondott volna nemet?

A Racing Post szerint a győzelmet ismételten Aidan O’Brien zsenialitása hozta meg a csapat számára, aki inkább kihagyta a newmarketi klasszikust, hogy lovát még jobb formába hozhassa Párizsra. Az eredményt láttuk. Ez volt az ír fenomén ötödik győzelme a francia mérföldes klasszikusban.

Az 1000 Guineasben (Poule d’Essai des Pouliches) is bombameglepetés, de ott már a nyerő személyében. Coeursamba (The Wow Signal) (kinek oddsa 66/1, majd végül 38/1-hez volt) akadályozta meg a longchampi ír tarolást, legyőzve az ismételten jól futó Mother Earth-öt is, akinek így nem lett meg a Guineas duplája. Kiváló futása, a champion tréner, – O’Brien mellett szintén ötödik címét nyerő – Jean-Claude Rouget munkáját dicséri.

Érdekes, hogy a ló további sorsát kicsit még a politika is befolyásolja.

Nem visszük a Coronation Stakesre (Royal Ascot), mert megannyi probléma van a Brexittel és a Coviddal, ezért meglátjuk, “mihez kezdünk vele”.” – mondta Rouget. De nem hinném azt sem, hogy a Diane-ben fog futni, inkább úgy vélem, maradni fog ezen a távon.”

Korábban számomra nem volt nyilvánvaló, hogy esélyesek lennénk, de hittem benne, mert klassz volt a bemutatkozása és csodálatosan nézett ki a ringben. Most már biztosan elmondhatjuk, hogy jó ló! Csak megnyomtam a megfelelő gombot rajta és ő azonnal tudta mi a dolga.” – áradozott a győztes lovas, Cristian Demuro.

Még szombaton futották le az angol szezon első Gr1-es versenyét, ami az idősebbeket is tárt karokkal várta. Newbury Racecourse ünnepi díszbe is öltözött, hiszen az 1958-ban alapított Lockinge Stakest (Gr1, 1600 m) tavaly az ismert okok miatt nem tudták lefutni.

Idén tizenketten álltak startgépbe, de a szuperfavorit realizált esélyeit, így a többieknek csap epizódszerep jutott.

Ez az első Gr1-es győzelme a Gosden apa-fiú trénerpárosnak. Dettori azt mondta: pályafutása legjobb mérföldes lova lehet a nyitóképen látható Palace Pier (Kingman), aki nyolc eddigi futásából hetet sikerrel abszolvált.

Elnézve a galoppvilág eredménysorát, egyre inkább úgy tűnik, hogy ivadékai sorozatos győzelmei miatt Kingman csatlakozhat a Galielo-Dubawi trióhoz olümposzi magasságokban.

Még egy kiemelt versenyt futottak a  hétvégén. Gran Alegria (Deep Impact) négy hosszas, remekbeszabott, győzelmet aratott a Victoria Mile-ban (Gr1, 1600 m,  kb.2,16 mio USD) így ezzel máris megváltotta helyét a Breeders ‘Cup Filly & Mare Turf-re. Ötödik Gr1-es győzelmével ő a második legsikeresebb Deep Impact ivadék Gentildonna (7) mögött. A japán fedezőmének császárának 142 Group nyerő ivadéka van, ebből 48 már királykategóriás bajnok.

Kép: Racing Post Twitter