Ismét az évezred futama?

Holnap Papp Virág kolléganőm fogja az Önök megtisztelő figyelmébe ajánlani a “brit” szuperhétvégét, amikor is nem kevesebb, mint 7 Gr1-es futamot rendeznek majd az angol és ír gyepeken, de úgy véljük az Irish Champion Stakes (Gr1, 2000 m) külön figyelmet érdemel.

És, hogy miért ez a cím? Mert egyszer (2015-ben) már rásütöttük ezt a jelzőt az írek kirakatfutamára. Ugyan hagyományosan sztárok sora áll startgépbe Leopardstownban, de amit az idei futam tartogat, az minimum 2020 legnagyobb versenye lesz, de lehet, hogy az évtizedé is. Előre borítékoljuk ugyanis, hogy sem az ARC-ban, sem a Breeders’ Cupban nem lesz ehhez fogható bombamezőny a startnál.

E sorok csütörtök délelőtt kerülnek rögzítésre. Most még 13 induló neve a kártyán. Ennyien biztosan nem fognak indulni, de…

Reméljük ott lesz a startnál, az a Ghaiyyath, akit mi a Racing Portal szerkesztőségében nemes egyszerűséggel a világ legjobb versenylova címmel ruháztunk fel. Ő nyitóképünkön. Persze rajtunk kívül vélhetően ezrek, tízezrek gondolják ezt ugyanígy… Reményeink szerint ott lesz a gépben Aidan O’Brien rettegett triója, azaz Magical-Japan-Anthony Dyck hármasa.  Mindhármukra még nagyon komoly feladatok várnak Európában és Európán kívül is a szezon hátralévő részében, ahogyan erről szerdán már olvashattak.

John Gosden azt a Lord Northot indítja, aki legutóbb ugyan kikapott Ghaiyyath-tól és Magical-től, de megelőzte a most is induló Barney Roy-t, azaz ő sem feltett kézzel érkezik a futamba, ahogy a 2019-es Francia Derby hőse, Sottsass sem. (Bő egy évvel ezelőtt azt a Persian Kinget előzte meg a Prix du Jockey Clubban, aki vasárnap 2020 legerősebb mérföldes versenyét nyerte.)

Group 1-es bajnokok egész sora tehát a gépben, de ennek ellenére meglepetésre nem számítunk. Ghaiyyath és Magical súlyban ugyanúgy állnak egymáshoz, mint legutóbb és igaz, hogy a táv most 100 méterrel rövidebb, mint legutóbb, de a Godolphin szuperlova, akkor 3 hosszal előzte meg a kancát, és most sem igazán tudjuk elképzelni a “nálunk világelső” vereségét.

Aki nem szeretne lemaradni az évezred futamáról, az mindenképpen kapcsoljon szombaton 17:10-kor az ITV (1)-re.

Kép:ChampionsSeries Twitter