Irish Guineas hétvége

Az írek nyújtják a méltó felvezetőt az Epsom Derby előtt.

Nyakunkon az Epsom Derby & Oaks, olyannyira, hogy egy hét múlva már a derbyk derbyjére melegítenek a legjobb háromévesek. Szombaton és vasárnap  Curragh is egészen fergeteges izgalmakkal kecsegtet a nagyérdeműnek.

Aki régóta követi a két szigetország lóversenyzését, az ugyanis tökéletesen tudja, hogy egy héttel az epsomi forgatag előtt az írek szolgáltatják a patinás felvezetőt, mikor az Irish Guineas Weekend keretei közt két nap alatt három Group 1-es futam rajtol el kiváló lovakkal a mezőnyben, általában nagy jövő előtt álló nyerőkkel – gondoljunk csak Aidan O’Brien sorozatnyerőire.

A topfutamok sorát a szombat délután 16:20-kor rajtoló Irish 2000 Guineas 100. kiadása nyitja, ahol angol névrokonához hasonlóan mérföldön csatáznak a hároméves mének, a győztes markát pedig 232 ezer euró üti. Az összecsapás azonban nem csak ezért lesz érdekes, sokkal inkább a kiélezett erőviszonyok és a népes mezőny miatt, ugyanis nem kevesebb, mint tizennégy reménység sorakozik majd fel a startgépben.

A vasárnapi Tattersalls Gold Cup-ban ezzel szemben már-már kényelmetlen Coolmore-hegemónia van kilátásban, ugyanis a 2100 méteres versenyben a hét legjobb esélyest kivétel nélkül Aidan O’Brien készíti, közülük is kiemelkedik a tavaly három Gr1-ben veretlen Love (a képen), akinek izgatottan várjuk visszatérését kilenc hónap kihagyás után. Mindez magyar idő szerint 15:40-kor.

A hétvégét – legalábbis csúcstalálkozók tekintetében – a vasárnapi Irish 1000 Guineas zárja, ahol ismét O’Brienékre számíthatunk, csakhogy ezúttal fiaival kell megküzdenie a trénerlegendának, ugyanis a családfő Joan Of Arc-ja mellett Joseph Pretty Gorgeous-e és Donnacha Shale-je tekinthető favoritnak.

Képek: Horse Racing Ireland, horseracing.net