Immár otthon

A számukra csodálatos eredménnyel zárult amerikai hétvége után, most a felkelő nap országa, hazai környezetben kér figyelmet.

Folytatódik az őszi nagyversenyek sora, mégpedig a Queen Elizabeth II Cup idei kiírásával. Az 1976-ban alapított és akkoriban klasszikus derbytávra kiírt verseny distanca 1996 óta 2200 méter, és három esztendővel később kapott a futam nemzetközi Gr1-es minősítést. Ez egyben az első állomása a Japan Autumn International néven ismert versenysorozat négy versenyének, amely magában foglalja a rangos Japan Cupot is.

18 nevezés érkezett a vasárnap Hanshin Racecourse-on lefutásra kerülő kancaversenyre, amelyben utoljára éppen 10 esztendővel ezelőtt tapsolhattunk európai győztesnek. 2011-ben a csodálatos Snow Fairy ráduplázott előző évi győzelmére. Az elmúlt években azonban elvétve láttunk európai aspiránst, most pedig a koronavírus helyzetben aligha érdemes bevállalni egy akkora utat az öreg földrészről.

Ha bármiféle fogódzót szeretnénk találni az esélyeket illetően, nem csak azért kell Akaitorino Musume nevét említeni elsőként, mert hároméves, ezáltal 54 kilóval fut majd a két kilóval többet cipelő idősebb nemtársai ellenében, hanem ezért mert a turfon ősidők óta tartja magát  a mondás: az őszi győzelem aranyat ér. Márpedig ő nyerte a Shuka Sho futamát október 17-én.

Mindenesetre a verseny az elmúlt tíz évben nem volt kegyes az első favoritokhoz, mindössze ketten győztek közülük, így kíváncsian várjuk a vasárnapi startot, reggel 7:40-kor. A győztes 105 millió jennel, hozzávetőleg 1 millió amerikai dollárral lesz gazdagabb.

Jó móka lesz!

Kép: JRA