Thunder Gulch elvágtatott

Örök búcsút kell vennünk az elmúlt évtizedek egyik legjobbjától.

Egy bajnokot az egész lóversenyvilágnak szomorú elveszíteni. Ez történt március 19-én, amikor a Coolmore amerikai tenyészbázisán, Ashford-ban az öregkor okozta egészségügyi nehézségek miatt Thunder Gulch-ot el kellett altatni: a Kentucky Derby-és Belmont Stakes-nyerő mén ezzel 26 éves korában az örök legelőkre távozott. Ennek okán mai cikkünket az emlékezésnek szenteljük, felelevenítjük a bajnok pályafutásának legfontosabb pillanatait.

A sárga méncsikó 1992-ben látott napvilágot a bajnok sprinter, Gulch és egy sosem futott, de jó származású (Storm Bird apaságú) kanca, Line Of Thunder csikójaként. A fiatal versenyló klasszisa már kétévesen megmutatkozott, mikor megnyerte a Gr2-es Remsen Stakes-t, de a történelemkönyvekbe csak azt követő évben írta be magát igazán.

Floridában az évjárat egyik legjobbjává nőtte ki magát: háromévesen győzelemmel debütált a Fountain Of Youth Stakes-ben (Gr2), majd a Florida Derby-t (Gr1) is megnyerte, ezzel megváltva jegyét a “rózsák futamára”. Churchill Downs-ban hiába nem tartozott a favoritok közé (győzelme 25-szörös pénzt ért a bukiknál), a célban senkit nem engedett maga elé, ezzel megszerezve karrierje legnagyobb sikerét, a Kentucky Derby trófeáját.

Preakness Stakes-ben harmadikként végzett, ezzel elúszott a Hármas Korona-győzelem esélye, de a Belmont Stakes-ben ismét remekelt, kompenzálva vereségét. Mikor aztán két kisebb futam mellett a Traverstrófeáját is elhozta, már nem volt kérdés: 1995-ben az év legjobb háromévesének választják majd. Így is lett.

Apaménként azonban talán még versenykarrierjét is fölülmúlta. 17 szezonon keresztül fedezett az északi félgömbön, és olyan utódokat jegyzett, mint a 2001-es Év lova, Point Given, a Breeders’ Cup Distaff-győztes Spain, a Szingapúr-ban kétszeres Gr1-nyerő Recast, a felső szinten háromszor brillírozó Balance, vagy a Breeders’ Cup Classic-bajnok Bayern anyja, Alittlebitearly.

További csikói, akik topsikerekig jutottak Circular Quay, Mystic Lady, Tweedside, Shotgun Gulch, Sense of Style és J. B.’s Thunder.

Sikerei a ménesben 2001-ben csúcsosodtak ki, mikor főként Point Given és Spain fantasztikusra sikeredő szezonjának köszönhetően Észak-Amerika vezető apaménje lett.

Point Given megnyeri a 2001-es Preakness Stakes-t 

Nyugdíjazása után hamar felismerték, hogy társasága nyugtató hatással van a fiatal ménekre, így számos “pályakezdő” tenyészló szomszédja volt már, 2015-től például a Grand Slam-győztes American Pharoah mellett töltötte mindennapjait.

“Ez egy szomorú nap Ashford-ban” – mondta a Coolmore America menedzsere, Dermot Ryan. – Thunder Gulch rengeteg örömöt okozott nekünk az évek során. Meghatározó örökséget hagyott maga után, hiszen ő volt az első bajnok telivér, aki itt töltötte tenyészéveit.”

A Coolmore egy ikont veszített, de Thunder Gulch halálával az egész lóversenyvilág kevesebb lett a klasszissal. Ég veled, bajnok!

Képek: Racing Post, America’s Best Racing