Hongkongi csúcs

Hazai fölényt hozott a Champions Day – és a helyi királyt sem taszították le a trónról.

A hongkongi Champions Day az európai névrokonnal ellentétben ugyan csak három kiemelt versenyt sorakoztat fel, mégis hasonló jelentőséggel bír a Sha Tinben megrendezett szupernap. Rövid-, közép-, és hosszútávon egyaránt összecsapnak a legjobbak – az évjáratversenyek és kancafutamok ugyan kimaradnak, de azoknak úgyis sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítanak odaát.

Helyette Hongkong legjobbjai csatáznak az ott amúgy is világszínvonalú sprintben, egy sorozatnyerőnek szurkolhatnak mérföldön, két kilométeren pedig egy csapat klasszis várja, hogy revansot vehessenek japán ellenfelükön. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Gr1-futamok sorát a Chairman’s Sprint Prize nyitotta. Hongkongban minden sprint kiemelt jelentőséggel bír, most pedig a dolog külön pikantériája volt, hogy épp az egyedüli japán vendég, Danon Smash képviselte a legjobb esélyt, aki elől egy csapat helyi Gr1-klasszis próbálta itthon tartani a trófeát.

A futam azonban mégsem róluk szólt, hanem egyetlen újoncról, aki borsot tört a rutinos csapat orra alá. Wellington első királykategóriás szereplésén jött, látott, győzött. Alexis Badel kétszázzal a vége előtt megindította, All Too Hard fia pedig elszáguldott ellenfelei mellett és sprintben soknak számító másfél hossz előnnyel galoppozott be a célba.

Ami a többieket illeti, a nagyot hajrázó Computer Patch és Sky Field állhattak fel a dobogó alulsó fokaira, míg Danon Smash mindössze csalódást keltő hatodik.

Az izgalmak a Champions Mile-ban folytatódtak – különösen a rajongóknak, ugyanis Golden Sixty zsinórban tizennegyedik győzelméért állt starthoz. Nincs egetrengető hír, Medaglia d’Oro fia ezúttal is megúszta a trónfosztást.

Ez bizonyára rettenetesen lekicsinylőnek hangzik egy immáron tizennégynél járó veretlenségi szériához (ami jogos is) – az ok a győzelem mikéntje. Már a legutóbbi két alkalommal is kicentizte az első helyet Francis Lui nagyágyúja, ezúttal is csak métereken múlott, hogy More Than This megelőzi.

Viszont mielőtt bárki félreértené, eszünkben sincs leírni Golden Sixty teljesítményét. Tizennégy az tizennégy, és hihetetlen eredmény, hogy ennyi idő alatt egyszer sem fogott ki semmi a pej herélten, még ha párszor meg is izzasztották. Lovasa, Vincent Ho triplázott a versenynapon!

Végezetül a Queen Elizabeth II Cup következett, ahol azért nagyot kiengesztelődhettek a japán vendégek. Hiába szerepeltek olyan helyi ászok a mezőnyben, mint Exultant, Glorious Dragon és Time Warp, a három japán aspiráns kisajátította a dobogót.

A sorrend Loves Only You, Glory Vase és Daring Tact, tehát az ezüstérmest kivéve kanca-tarolás. Deep Impact ötéves lánya a Dubai World Cup után ismét tisztesen helyt állt, ezzel karrierje második Gr1-trófeáját ünnepelhette a 2019-es Japán Kancadíj után.

A keleti régiótól ezzel egy időre elköszönünk – helyette érkezik hétvégén a Kentucky Derby & Oaks.

Képek: HKJC