Hogy ki? Mondom: Michael McCarthy!

Tudják, City Of Light trénere. Na de ne is szaladjunk ennyire előre.

Még az amerikai lóversenyzés szerelmeseinek is elkerülhette figyelmét Michael McCarthy (nyitóképen MWM monogramos ruhában) létezése a lóversenyzés elitjében, hiszen sokáig megbújt a részletekben. 11 év Todd Pletcher jobbkezeként: épp elég idő, hogy hozzászokjon a klasszis lovakhoz, és négy év alatt maga is a csúcsra ért. De hogyan jutott el idáig?

McCarthy jó 30 éve dolgozik telivérek körül. Felemelkedése 2007-ben indult meg, mikor Pletcher asszisztens-trénereként átvette a stafétát főnöke időszakos eltiltása alatt. 45 nap alatt 18 lovat nyergelt versenyen és 5-öt vezetett vissza a győztesek körébe. Ebből négy volt Graded győzelem. Michael indította el a később Belmont Stakes-t is nyert Rags To Riches-t: a sárga kancával maiden győzelme után megnyerte a Gr1-es Las Virgenes-t is. De a 45 nap letelte után 2010-ig kellett várnia, hogy újra saját neve alatt fusson három telivér – majd újabb négy évet várt, hogy belevágjon saját üzletébe. Kiváltotta a licenszét.

„Mindig is tudtam, hogy vissza akarok jönni Kaliforniába.” – mondta akkortájt, mikor első indulójával debütált Santa Anita-ban 2014-ben. „Innen származom, itt szerelmesedben bele a lóversenyzésbe. A feleségem és a lányom is itt lakik, és rengeteget kellett utazniuk, hogy lássanak engem a keleti parton.”

Michael ugyanis a Belmont Parkban töltötte legtöbb idejét Pletcher lovaival, és hiányolta a napfényes Kaliforniát. Azóta sem hagyta el tartósan.

McCarthy a saját lábára állt jelentős kapcsolatokkal maga mellett, így gyors növekedés elé nézett. 2014 óta folyamatosan növekszik az éves össznyereménye az istállónak, 2018-ban ugrásszerűen megnőtt és már idén, 2019 január végén többet kerestek lovai, mint eddig bármelyik évben. Ehhez a kiugró teljesítményhez pedig elég volt egy ló: City Of Light.

Az alábbi Tweet-ben ő, és nyolc éves lánya épp elbúcsúznak tőle:

A most ötéves pej mén tavaly megnyerte a Breeders’ Cup Dirt Mile-t, egy hete pedig a Pegasus World Cup-ban oktatta az ország krémjét.

Na de vissza az egész istállóra: 2014-ben évi 30 indulója már 2017-re évi 191-re duzzadt. Mindössze egy lóval nyitotta meg az istállóját öt éve, de 2017-ben Illuminati-val Gr2-t, City Of Light-tal pedig Gr1-et is nyert. Távozásukkal azonban szó sincs róla, hogy kilátástalan napok várnának az istállóra: Axelrod személyében izgalmas 2019 elé nézhetnek. Bár a mén csak kilencedik volt a Breeders’ Cup Classic-ban, klasszisokat utasított maga mögé outsiderként.

Ha Michael McCarthy ilyen ütemben folytatja a menetelést felfelé, akkor lassan nem csak úgy „esik le” ki is ő, mint City Of Light trénere. Hanem, mint egy az amerikai nagyok közül. Folytassa McCarthy!

Fotó: @SAPublicity Twitter