Herceg a csúcson

Khalid Abdullah az év futtatója.

Sokkal jobb évet zárt, mint Aga Khan, a Coolmore csapat vagy bárki más a lóversenysportban.  Kicsit fókuszba helyezzük a herceget.

Khalid Abdullah, 1937-ben született, Ta’if-ban, Szaúd-Arábiában. Első unokatestvére Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud, azaz Szaúd-Arábia királya. A herceg azonban nem lakik szülőhazájában, hiszen több nemzetközi vállalkozást is irányít.

Édesapja tartott lovakat odahaza, de nem versenyzésre. Mikor Khalid fiatalon eljutott Longchampba megfogadta: egy napon neki is lesznek versenylovai. A hatvanas években már láthatjuk is nevét a futtatók között. Három farmot létesít Angliában, kettőt Írországban, míg egyet az Kentuckyban, az Egyesült Államokban. Utóbbi Juddmonte Farms néven lesz világhírű. Folyamatosan építi lovas birodalmát. 1992-ben Eclipse Award nyerő a tulajdonosok közt, míg három évvel később tenyésztőként is a csúcson. Manapság több mint 200 lova van és olyan világsztár trénerek foglalkoznak telivéreivel, mint, Henry Cecil, Roger Charlton, Barry Hills, John Gosden, Amanda Perrett, Sir Michael Stoute (Nagy-Britannia), Pascal Bary, Andre Fabre, Criquette Head-Maarek, David Smaga (Franciaország). Amerikában a közel egy éve elhunyt Robert J. Frankel irányításával készültek lovai.

Fokozatosan emelkedett a világ legnagyobb tulajdonosai közé. Néhány nagyobb állomás futtatói karrierjéből a teljesség igénye nélkül. 1985-ben és 86-ban már Prix de l’Arc de Triomphe győztes. (Rainbow Quest és Dancing Brave) 1990-ben Sanglamore, francia derbyt, majd egy évvel később Prix d’Ispahan-t nyer neki. 1992-ben már rengeteg győzelem, főleg Zafonic révén, aki abban az évben a legjobb európai kétéves, majd egy évvel később ő a bajnok a 3 évesek között. 1993-ban álomszerű év, hiszen Commander In Chief (Dancing Brave fia) két derbytrófeát (angol, ír) szállít a hercegnek. Később jönnek az amerikai sikerek is (pl. 1997-ben a szuperkancája Ryafan három Grade 1-es sikerrel „ajándékozza meg őt”), de 2001 ismét csúcs év, hiszen a több díjat is bezsebelő Banks Hill révén Abdullah először Breeders’ Cup (Filly and Mare Turf) nyerőnek vallhatja magát.

Lovai továbbra is a galoppsport vezető országaiban nyerik a versenyek sorát, de 2004-ben egy “újabb vár” Dubai is bevéve. Polish Summer Dubai Sheema Classic-ot nyer. Majd az összes európai klasszikus megnyerték lovai, de Amerikában mindössze egy sikerült neki: A Belmont Stakes-ben Empire Maker győzött 2003-ban. Nem is folytatnám a sok-sok győzelem felsorolását, mindössze a végére ide vetném a kilenc idei világraszóló győzelmet.

1.Qatar Prix De L’Arc De Triomphe (Group 1) 03Oct10 – Workforce – trénere: Sir Michael Stoute
2.Northern Dancer Turf Stakes (Grade 1) 19Sep10 – Redwood – B W Hills
3.Qatar Prix Vermeille (Group 1) 12Sep10 – Midday – H R A Cecil
4.Darley Yorkshire Oaks (Group 1) 19Aug10 – Midday – H R A Cecil
5.Blue Square Nassau Stakes (Group 1) 31Jul10 – Midday – H R A Cecil
6.Coral-Eclipse (Group 1) 03Jul10- Twice Over – H R A Cecil
7.Prince of Wales’s Stakes (Group 1) 16Jun10 – Byword – A Fabre
8.Investec Derby (Group 1) 05Jun10 – Workforce – Sir Michael Stoute
9.Poule D’Essai Des Pouliches (Group 1) 16May10 – Special Duty – Mme C Head-Maarek

Elmondása szerint Dancing Brave a legjobb ló, ami valaha is a tulajdonában állt. Ő látható az utolsó képen.