Háromszoros Santa Anita

Nem csak Európában futottak a hétvégén két elhalasztott évjárat-versenyt és egy további Gr1-t az idősebb lovak.

Azzal valószínűleg mostanra már senkinek nem mondunk újat, hogy Amerikában teljesen átrendezték a Road To The Kentucky Derby futamait. A legutóbbi A-listás összecsapás, az Arkansas Derby története során először lett kettéosztva, most pedig a Santa Anita Derby és Oaks került két hónap halasztással lefutásra.

A kancák Santa Anita Oaks-át (Gr2) biztosan nem fogjuk emlegetni egy visszatekintőben sem, még ha nem is a lovak hibájából. Kiemelt Kentucky Oaks-felkészítő létére mindössze négy aspiráns állt starthoz az 1900 méteres futamban, akik várható módon nem is szállítottak különösebb izgalmakat.

A 3/5-höz adott Swiss Skydiver (Daredevil) végig vezetve, különösebb megerőltetés nélkül, végül négy hossz előnnyel vágtázott be a célba, ezzel bebiztosítva helyét Churchill Downsban, míg (a teljesség igényén) a dobogó alsóbb fokain Speech és Merneith végeztek, bár kérdéses, hogy egyáltalán érdemes-e említeni a helyezetteket egy olyan versenyben, ahol a harmadik 11 1/4, a negyedik pedig 15 3/4 hosszal volt lemaradva a nyerőtől.

A fiúk vetélkedése a Santa Anita Derby-ben (Gr1) már szerencsére több izgalmat tartogatott. Négyen fej-fejt fordultak a célegyenesbe, akik közül a kívül érkező Honor A. P. jött legnagyobb lendülettel, és miután a befutót végigcsatázta a magát szívósan tartó favorittal, Authentickel, közel három hossz előnnyel ünnepelhette újabb sikerét.

 

John Shirreffs tréner úr pedig valószínűleg különösen örül, hiszen ő döntött úgy, hogy a közvéleménnyel szembemenve kihagyják a június 20-án esedékes Belmont Stakest és helyette itt szerepelteti Honor Code szépreményű fiát. A Hármas Korona-esély ugyan elúszott, helyette azonban saját belátása szerint a lehető legjobban készíti lovát a Kentucky Derby-re – valami, amit mi csak is dicsérni tudunk.

“Nagyszerűen futott. Szuper erőfeszítés volt, örülök, hogy mindenki itt lehetett. Minden jel arra utal, hogy megbirkózik az egy és egynegyed mérfölddel.” – mondta a Kentucky Derby-ről.

A második Grade1-on, a Hollywood Gold Cup-on aztán egy hihetetlen visszatérésnek lehettünk tanúi: Improbable (City Zip) a célegyenesre vezető kanyarban az élre állt, biztos előnnyel fordult a finsre, onnantól pedig senkit nem engedett közel magához, és impozáns stílusban megszerezte első győzelmét a 2018-as Los Alamitos Futurity óta.

Improbable impozáns győzelemmel törte meg másfél éves pechszériáját

“Megkaptam a vigaszdíjat.” – nyilatkozta Bob Baffert, aki az előző két kiemelt futamban nem járt sikerrel, hiába volt Authentic toronymagas favorit a Santa Anita Derby-ben. “Őszintén azt hittem, hogy ma megnyerhetek három versenyt. Ez a ló olyan jól készült… Drayden [Van Dyke, a győztes zsoké -szerk.] tökéletes helyen lovagolta és nagyon sok maradt még benne a finisre.”

Santa Anita Park tehát nem okozott csalódást, holnap pedig a végre lefutásra került Guineas Weekend beszámolója következik.

Képek: America’s Best Racing, BloodHorse, Santa Anita Press Box twitter