Harmadik nap – Verhetetlen hegedűs

Féltávjához érkezett a 2020. évi Royal Ascot.

A pénteki és szombati nagydíjdömping előtt, mára csak két kiemelt party került a racecardokra.

A Royal Ascot talán legikonikusabb futama, az 1807-ben életre hívott 4000 méteres Gold Cup, nyolc indulójával is izgalmakban bővelkedő végkifejlettel kecsegtetett.  Azt a nyolcas mezőnyt ugyanis minimum a parádés jelző illeti.

Mielőtt azonban rátérnénk erre, pár szóval említenénk, hogy természetesen hatalmas  médiapublicitást kapott II. Erzsébet Királynő lovának szerdai győzelme. Tudni kell, hogy Tacticalnak ő a tenyésztője is, így ismerve Őfelsége istállólátogatási-szokásait, biztosan egészen kiskora óta figyelemmel követte a fejlődését, aki ezzel a győzelemmel hálálta meg mindezt.

Egyébként a tegnapi volt, II. Erzsébet 24. Royal Ascot győzelme.

A kis kitekintő után nézzük mi történt ma. A Gold Cupban ugyan szuper volt a mezőny, de az idei kiadásnak csupán egyetlen szereplője volt. Hiába favorizálták sokan Techniciant, Cross Counter ellenében holnap arra sem fogunk emlékezni, hogy egyáltalán ott voltak a mezőnyben, mert amikor több mint három és fél perces kocogás után Stradivarius gyorsított a többiek úgy omlottak össze, mint a kártyavár.

John Gosden lovának győzelme abszolút méltó volt a királyi sorozat 310 éves történelméhez. A befutás után az olasz egyfolytában Sea The Stars fiára mutatott, jelezve ezzel, hogy övé minden dicsőség.

Háromszor nyerni Ascot Gold Cupot, ráadásul ilyen mezőnyben 10 hosszal, ez mindenképpen az ascoti történelemkönyvek arany lapjaira kívánkozik.

A Sporting Life viccesen csak annyit ír: a páros betartotta a vírushelyzetben előírt távolságot. Na, de hányszor?

A nap pillanata volt, amikor a győztes, visszatérő párost az ITV Racing csapata is felállva tapsolja, ahogy  mindenki  más is a pályán. Szem  nem maradt szárazon.

A másik kiemelt összecsapás az 1400 méteres Jersey Stakes (Gr3), ami ismételten Jim Crowley és Hamdan Al Maktoum dicsőségét zengte, miután Molatham (Night of Thunder) félhosszas győzelmet aratott.

A páros azonban nem elégedett meg ezzel az egyetlen sikerrel, mert Khaloosy (Dubawi) révén megszerezték hatodik közös győzelmüket is a Britannia Stakesben, amivel abszolút uralkodói az idei meetingnek.

Holnap is nagyversenyek Ascotban. Tartsanak továbbra is a Racing Portallal!

Kép: Ascot Racecourse Twitter