Hangulatfokozó ír módra

Az Epsom Derby & Oaks utolsó előzményéhez méltó izgalmakat és lenyűgöző teljesítményeket szolgáltatott az Irish Guineas Weekend.

A felújított Curragh Racecourse nagy nyitóünnepe már pénteken kezdetét vette, a kiemelt versenyek sorát azonban csak a szombaton rajtoló Irish 2000 Guineas nyitotta. A mérföldes összecsapást Too Darn Hot és Magna Grecia találkozójaként harangoztuk be, a végkimenetelbe azonban egyikük sem szólt bele különösebben.

De nem csak ők szorultak háttérbe, hanem a mezőny jóformán egésze, ugyanis Phoenix Of Spain és az ezzel duplázó Jamie Spencer megerőltetés nélkül, három hossz előnnyel vágtáztak be a curraghi célvonalba, míg Too Darn Hot-nak ismét be kellett érnie a második hellyel, míg a dobogó alsó fokára Decrypt ért oda, Magna Grecia pedig bosszantó negyedikként végzett, miután Too Darn Hot elvágta az utat a célegyenesben meginduló O’Brien-idomítás előtt.

“Lenyűgözően futott, jól sikerült a verseny” – nyilatkozta a győztes zsoké. “Charlie [Hills – tréner] nagyszerűen készítette fel. Tudtam, hogy ügyes ló, de nem számítottam rá, hogy ilyen könnyedén megoldja a feladatot.”

Ennek apropóján az Irish National Stud bejelentette, hogy előre megvette Lope de Vega hároméves fiát, így visszavonulása után az írek nemzeti ménesében fog apaménként tevékenykedni – bár addig remélhetőleg még hosszú és sikerekben gazdag versenypályafutás áll előtte.

A nap krónikájához hozzá tartozik az is, hogy eközben Haydock-ban Battaash hazaért a Group2-es Temple Stakes-ben (a képen) Jim Crowley-val a nyeregben, ezzel Charlie Hills két pályáról is elhozta a főfutam trófeáját – Battaash (Dark Angel) pedig immáron harmadik szezonjában nyer kiemelt versenyt zsinórban.

A szombati kisebb csalódások után vasárnap aztán berobbant a Coolmore-csapat, O’Brien lovai esélyt sem adtak ellenfeleiknek a két Gr1-versenyben. A hétvége főfutamában, a Tattersalls Gold Cup-ban a favorit Magical olyan stílusban szórta el a mindössze ötfős mezőny többi tagját és szerezte meg zsinórban harmadik győzelmét, amire még a rajongók sem számítottak.

Galileo lányának esélyei persze megugrottak, mikor az indulók száma nyolcról ötre redukálódott a verseny előtti utolsó napokban, így O’Brien két indulójának házibefutója is kilátásban volt, azt azonban senki nem sejthette, hogy Magical hét hossz előnnyel galoppozik be a célba Flag Of Honour előtt, akit szintén csak 4 3/4 hossz hátrányban követ a dobogó alsó fokára épp odaérő Mustajeer.

Ezt az Irish 1000 Guineas-ben Aidan O’Brien teljes megdicsőülése követte. Magát a futamot ismét esélyünk sincs elemezni: a brit 1000 Guineas győztese,

Hermosa (Galileo) elment vezetni, majd a célegyenesben ütemet váltott és ellenfél nélkül négy hosszal ért haza és szerezte meg a Guineas-duplát.

“A [brit] Guineas után változtak a tervek. Az Oaks-on akartuk indítani, de a Coolmore itt futtatta helyette.” – árulta el az ír mester, aki valószínűleg már nem bánja a tulajok döntését. “Odavagyunk az örömtől. Tudtuk, hogy fejlődött Newmarket óta, de nem gondoltuk, hogy ilyen jó lesz. A Prix de Diane lesz a következő állomás.”

Képek: Racing Post, Curragh Racecourse twitter