Guyon a bajnok

Őrségváltás a galloknál.

Köztudott, hogy Angliában a mindössze 24 éves Oisin Murphy, míg Írországban a nála három évvel fiatalabb Donnacha O’Brien lett a zsokék bajnoka. Hozzájuk képest már doyennek számít, az idén 30 esztendős Maxime Guyon, aki talán sokak meglepetésére Franciaországban ért a csúcsra.

Szakmai körökben viszont ez kicsit sem számít meglepőnek, mert 2009 óta Maxime mindig dobogós a Cravache d’or-on, azaz a zsokékat győzelmeik alapján rangsoroló Arany Ostor vetélkedésben, annak ellenére is, hogy mindösszesen 2008 óta van profi licensze. Ezen időszakban hatszor volt második, négyszer harmadik, de most felért a csúcsra, a  pályafutását 2003-ban  a chantillyi zsokéiskolában kezdő lovas.

Hogy mi vezetett a sokáig legyőzhetetlennek hitt Soumillon-Boudot duó legyőzéséhez? Elsősorban a több bizalom (azaz lovaglás), az imént említett legfőbb riválisoknál viszont a visszaesés pont ebben a mutatóban.

Csak egy példa: Christophe Soumillon 2017-es bajnoki címet hozó évében szinte felfoghatatlanul sok, 1635 lovaglást vállalt (Boudot 1422-őt), tavaly 1053-at (Boudot 1064-et), addig 2019-ben a belga mindössze 761 alkalommal pattant nyeregbe Franciaországban (igaz Boudot többet vállalva, 1103-szor). Guyon tehát jól csapott le a kínálkozó lehetőségekre és kiválóan élni is tudott ezekkel, persze egy pillanatig nem feledjük: André Fabre és a Wertheimer testvérek támogatását is élvezi, márpedig ez nem kis hátszél, még ott sem.

Bajnoki címe ellenére egyáltalán nem volt a nagyversenyek főszereplője idén, hiszen bármilyen furcsa ezt leírni: úgy lett bajnok, hogy egyetlen Gr1-es futamban sem győzött, de ez nem is igazán jellemzője. 2012-ben – ami ezen kritériumok alapján a csúcsévének számít – 10 királykategóriás futamot nyert, de 2016-17-18-19-ben négy év alatt összesen csak hármat.

Ennek ellenére a szégyenkezésre semmi oka, hiszen – ha jól számoltuk össze – 11 Group 3-as győzelem is került a 233 közé, amivel az esztendőt bajnokként zárja. Érdekesség, hogy Pierre-Charles Boudot sorrendben harmadjára ezüstérmes.

A nyugat-franciaországi Lavalban született lovas egyaránt élvezi André Fabre, Freddy Head, Carlos Laffon-Parias és sok más tréner bizalmát. Ugyan az idén elkerülték a leghangosabb győzelmek, de ne feledjük karrierje során olyan világsztárokkal aratott már sikereket Dubaiban, Hong Kongban, Németországban vagy Angliában, mint pl. Ambitious Dragon, Lope de Vega, Miss France vagy éppenséggel a nyitóképen látható Solow, de még véletlenül sem hagyhatjuk ki szerkesztőségünk egyik legnagyobb kedvencét, Flintshire-t. Vele látható második képünkön a 2015-ös Epsom Derby napján, a Coronation Cup-ban, és vele érte el eddig legjobb  Arc helyezését: másodikak lettek 2014-ben.

A szezon ugyan csak december 31-én ér véget, de az már bizton kijelenthető, hogy a trénerek királya André Fabre lesz immár 30. alkalommal. Felfoghatatlan.

Gratulálunk, Maxime!

Képek: Champions Series twitter, Wikipédia