Ünnepi hétvége II.

Ma délután veszi kezdetét a Guineas Weekend Newmarketben.

Míg Amerikában a Kancadíj és a Derby vannak műsoron, Európában is jönnek az első klasszikusok.

Idén 211. alkalommal kerül megrendezésre a brit Guineas Weekend, ahol a háromévesek nyitják a szezon Group 1-es versenyeinek sorát (legalábbis a szigetországban), így Newmarket két egymást követő napon tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. Mint azt a lóversenyrajongók tökéletesen tudják, mindkét napot egy-egy évszázados múltra visszatekintő klasszikus fémjelzi.

Ezek pedig a Derby-évjárat első komoly összecsapásai, melyek egyaránt mérföldes távon rajtolnak, egyaránt 16:35-kor veszik kezdetüket és egyaránt a Hármas Korona, illetve Hármas Tiara első ágai – de valószínűleg ezzel nem sok olvasónknak mondunk újat. Két verseny, mely kiemelkedő szerepet játszik az ország és egész Európa versenyzésében, ahol a jövő szuperklasszisai mérik össze tehetségüket, ezzel megörvendeztetve a nagyérdeműt.

Ahogy az sem újdonság, hogy ma délután lépnek pályára a legígéretesebb hároméves mének és heréltek a 2000 Guineas-ben, hogy az 500 ezer font összdíjazás minél nagyobb részéért, no meg persze a nem kis dicsőségért. Ugyan a futam a gyengébbik nem számára is nyitott, ritkaságszámba megy, hogy valamelyiküket ide küldené trénerük, ez idén sem alakult másként. Az esélyeseket már bemutattuk, így nem is mondanánk fölöslegesen többet az év első európai klasszikusáról.

Ten Sovereigns, Aidan O’Brien nagy 2000 Guineas-reménysége

Ezt pedig vasárnap éppen 24 órával később a kancák vetélkedése követi a 1000 Guineas-ben, ahol a Kentucky Oaks, a 2000 Guineas és a Kentucky Derby után Qabala és társai zárják a szuperhétvégét a “fiúkkal” megegyező körülmények között és hasonló díjazással, miközben az izgalmak negyedszerre is tetőfokára hágnak.

Van még mit tovább ragozni?

Képek: British Champions Series, Racing Post