Gratulálunk Monsieur Rouget!

Korunk egyik legismertebb francia trénere különös jubileumhoz érkezett egy héttel ezelőtt.

Foto: racebets.com

Zelzal (Sea the Stars) ugyanis szép győzelmet aratott a Chantilly-i versenynapon, ez pedig a 63 éves mester 6000. győzelme volt! A jelentős jubileum kapcsán elevenítsük fel kicsit a Jean-Claude Rouget pályafutását: az 1953-ban született tréner dél-Franciaországban, a Pireneusok északi oldalán fekvő, Pauban él és dolgozik. Így emlékszik vissza a kezdetekre: „Belevágtam. Naná, hogy nem kaptam jó lovakat az elején. A jó lovakért meg kell dolgozni, de én tettem a dolgom becsülettel.

Ezt nem is értjük, miért mondja a mester, ugyanis az első felnyergelt lovát rögtön nyerőként vezethette vissza 1978 februárjában – igaz, akadályon.

A szakmát persze volt kitől tanulnia, hiszen édesapja is idomár volt. Májusban “megszületett” az első győzelme síkversenyben, majd 1979-ben győzött először Párizsban (Saint-Cloud). 1994-ben idomítottja, Millkom megnyerte a Prix Jean Prat-ot, ami az első Group 1-es trófeát eredményezte a később jócskán telezsúfolt vitrinjében, sőt Millkom az USA-ban is verhetetlennek bizonyult (Man O’War Stakes). 2007-ben Marseille-ben lett „négyezredes”, és talán ő sem gondolta akkor, hogy a nagy sikerek még mindig előtte álltak. Egy évvel később angol földön is bizonyított a Champion Stakes (Literato) megnyerésével. 2009-ben Elusive Wave klasszikus győzelme után „Derby-Diane duplát” vitt véghze olyan fantasztikus telivérekkel, mint Le Havre és Stacelita. 2010-ben érte el az 5000 győzelmet, mesés pályafutására pedig Ervedya tavalyi, (Royal) ascoti győzelme tette fel a koronát.
A trénerek összgyőzelmi listáját Rouget vezeti, most már 6000 feletti nyeréssel, Guillaume Macaire (5033) előtt. A mai is dolgozó trénerlegendáknak, Henri-Alex Pantall-nak 4320, André Fabre-nak 4111, Alain de Royer Dupré-nek 2819 sikere van. Mindannyian treníroztak sík, gát- és akadálylovakat is. Rouget, aki 250 ló felkészülését irányítja Pauban, a párizsi versenyek állandó főszereplője, a legjobb istállók kihívója, és egyre népszerűbb a nagy tulajdonosok körében is (pl. Aga Khan).

Arra a kérdésre, hogy nem tervezi-e a nyugdíjba vonulást, így válaszolt:

Miért tenném? Nagy csapat és kiváló tulajdonosok állnak mögöttem. Az egészségem sem kényszerít még arra, hogy visszavonuljak, így míg örömömet lelem a lovak képzésében, folytatni fogom.

Mi pedig ebben leljük nagy-nagy örömünket. Gratulálunk Monsieur!