GCT London

Brit hangulat és tökéletesség, svéd győzelem! Helyszíni tudósításunk Londonból.

Már három évvel ezelőtt az olimpiai játékokon megmutatkozott, hogy a britek nem kicsit rajonganak a lovassportokért. Persze, hogyan is lehetne ez másként egy olyan nemzetnél, amelynek uralkodója versenyistállót működtet. Ma pedig különösen fontos, igazi lovas show volt a ködös (vagy az elmúlt napok időjárást tekintve inkább esős) Albionban, mert míg Ascotban az év egyik legnagyobb versenyére a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-re vártak a galopprajongók, a díjugratás szerelmesei a festői Syon Park felé vették az irányt, a Global Champions Tour soron következő fordulójára. Lenyűgöző volt élőben látni a világ legnagyobb lovasait és csodálatos lovaikat mindezt tagadhatatlan brit hangulatban!

Az első kör elején elhamarkodottan azt mondtuk, a pálya könnyű, hiszen 11 hibátlan lovaglást láttunk, azonban Abdullah Al Sharbatly csúnya esése után már más szemmel néztük a versenyt. Szerencsére mind ő, mind pedig lova saját lábán hagyta el az arénát.

A közönség hatalmas lelkesedése mellett került sor a pezsgőben úszó eredményhirdetésre, amely a következőképpen alakult. A dobogó legfelső fokára Rolf-Göran Bengtsson állhatott klasszis lova Casall ASK-nak köszönhetően. Második helyen a nagy népszerűségnek örvendő John Whitaker Argento nyergében, aki mindössze nyolc század másodperccel maradt le svéd riválisától. Harmadik helyen zárt a francia Simon Delestre Qlassic Bois Margot nevű lovával!

A sajtótájékoztatón elhangzottakból pedig kiderült, hogy az idén már három nagydíjat nyerő Scott Brashnak még igen csak fel kell kötni a nadrágszíját, ha idősebb versenytársai nyomdokaiba igyekszik lépni! Rolf-Göran Bengtsson szavaival élve: ” Jó a srác, de nem eléggé!” – tette hozzá zárómondatként, persze nevetve! Azt már csak mi tesszük hozzá halkan, hogy Brash a mai hatodik helyezésével az összetett rangsor élére ugrott.

Kép és szöveg: Kovács Flóra