Galileo az évtized apaménje

Legalábbis a TRC friss listája szerint egyértelműen – ezt vesézzük ki ma kicsit alaposabban.

Talán jelenleg nem ő a világelső, de Galileo egyértelműen az évtized legnagyszerűbb apaménje.” – írja a Thoroughbred Racing Commentary, akik egy külön cikkben elemezték az ír sztármén és a fedezőmének globális rangsorának jelenlegi éllovasa, Dubawi erőviszonyait. Mi pedig örömmel hozzuk el ennek fő pontjait Önöknek.

Az évtized rangsorának kialakításában szerepet játszott a győzelmek és helyezések száma az összes futáson belül, külön figyelmet szentelve a különféle besorolásoknak. Az összes győzelem alapján készített listát magasan Galileo vezeti (367), második Dubawi (263), harmadik pedig Deep Impact (251), az összes futáson belül győzelmek arányában azonban a Godolphin üdvöskéje áll az élen.

A maximális teljesítmény-index tekintetében a legszorosabb a két nagyágyú közti csata (Galileo) javára, a siker-vereség összehasonlításban azonban jól megfigyelhető a tendencia a változásra: Galileo győzelmi aránya 2015 óta évről évre csökken (ez alól az idei szezon képez csak kivételt, a 2019-es 14,0 után idén egy teljes százalékkal nőtt a mutató, bár összességében sokkal kevesebb szereplést láthattunk utódaitól), míg Dubawi-nál az évtized során folyamatosan nőtt ez az index, idén 25-öt mutatva.

Erre a hozzáértők valószínűleg rávágják, hogy a Dubai World Cup Carnival nagyban felhúzza utóbbi statisztikáit, hiszen a Godolphin előszeretettel indítja lovait a magas besorolások ellenére valójában nem túl színvonalas fesztiválon, a mérleg azonban még akkor is Dubawi javára billen, ha kizárólag a két mén csikóinak találkozásait vesszük figyelembe.

De tényleg számít az első helyek aránya? A körülményektől függ. Egy szakértő egyszerűen összehasonlíthatná a két lovat saját karrierjük eredményei alapján, ebből a szempontból Galileo messze túlszárnyalná ellenfelét, és kijelenthetné, hogy Galileo jobb apamén, mint Dubawi. Nem is tiltakoznánk.

Galileo idei legjobbja, a (többek között) Epsom Oaks-nyerő Love

Az megkérdőjelezhetetlen, hogy Galileo öröksége sokkal Dubawié felett jár. Ahogy egyik ranglista, a TRC globális rangsora sem azt hivatott megválaszolni, ki a jobb. Saját kijelentésük szerint ennek céljai:

megmutatni a lovak ismérveit
definiálni egy teljesítmény-mutatót az értékelhető hatékonyság alapján
ezt folyamatosan frissíteni a legutóbbi eredmények alapján

Remélhetőleg senki nem gondolja azt, hogy a rangsor a lovak egész tenyész-teljesítményét hivatott összehasonlítani. Ez kizárólag a jelenlegi helyzet, és ahogy minden idők legnagyobb golfosa, Tiger Woods is mindössze 11. helyen áll az golfozók hivatalos ranglistáján, úgy jelenleg Dubawi is jobb formában van apaménként, mint Galileo.

Ha az utóbbi tíz év összes adatát beszámítjuk, kétség sem fér hozzá, hogy Galileo az évtized legnagyszerűbb ménje. Ugyanakkor az elmúlt két szezonra koncentrálva úgy véljük, Dubawi megérdemli jelenlegi magasabb pozícióját.

Az analízis és a statisztikák forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Racing Post, Eclipse Magazine