Frankel: határok nélkül

Aktív versenylóként párja sem volt hazájában és nem titkolt reményekkel tért ménesbe: Frankel fedezőméni karrierje üstökösként halad a világ telivértenyésztésének égboltján. Vizsgáljuk meg hát ezt a „jelenséget” közelebbről!

Frankel igazi jelenség, sőt élő legenda volt, mikor lábaival még nem a Juddmonte Farm legelőinek gyepét, hanem a precízen gondozott angliai versenypályák pázsitját taposta. A markáns pej 14 startjából egyet sem veszített el, és vitathatóan a valaha volt legmagasabb Timeform értékelést kapta 147-tel. (Viszonyítás képen Winx tavaly csak 134-et kapott az angol szakemberektől.) Az már szinte csak mellékes, hogy 2011-ben és 2012-ben is Frankel volt Európa Év Lova.

A vére az, ami mindezt megalapozta: a modern kor genetikai aranybányája, Galileo után született, kinek emlegetése száz év múlva is olyan egyértelmű lesz, mint a jövő héten. Ezáltal a csodafiú Frankel-t a kancatulajdonosok is tárt karokkal várták, nem csak a versenypályák. Már első ménesben töltött évében olyan sikeres tenyészkancákat kapott, hogy az már szinte túlzás volt. 2013-ban így került elé Danedream, Midday és még 131 további prémium kanca, 2014-ben pedig sorra potyogtak le a „kis Frankel-ek”. Első eladott csikójáért 1,15 millió fontot kellett perkálni. A nagydobra vert fedezőmén pedig rövidesen fel is ért a hírnevéhez. Elsőszülöttje egyben első startere, Cunco még első győztese is lett 2016 májusában, majd az év végén Soul Stirring szállította az első Gr1-es trófeát Japánban. Tavaly pedig első európai felsőkategóriás bajnoka is megmutatkozott: Cracksman nagy pillanata filmvászonra kívánkozik.

Frankel már harmadik éve fedez, így ivadékainak tábora egyre csak gyarapszik. A telivér, akit mindig megtartottak hazájának és sosem merészkedett külföldre más módon ugyan, de világhódításba kezdett: február 18-án a hongkongi Sha Tin-ben Simply Brilliant öregbítette apja hírnevét, és lett Frankel első győztese a kínai városállamban. Kína így már a 12. a sorban: Frankel ivadékai 12 országban nyertesek!

Két nappal a négyéves herélt sikere előtt még 76 győztes apai féltestvére volt Simply Brilliant-nek olyan országokban, mint UAE, Argentína, Ausztrália, Chile, Anglia, Franciaország, Németország, Írország, Japán, Dél-Afrika és az Egyesült Államok. Az, az akkori számok alapján 76 nyertes ivadék összesen 135 versenyt nyert, melyekből 102 született Anglia, Franciaország és Írország valamelyikében.

A korábban emlegetett Danedream frigyből született Nothing But Dreams Roger Varian-nál került tréningbe, de még azelőtt lesérült, hogy elérte volna a versenypályát. A most négyéves kanca így versenyeredmények nélkül tenyésztésbe kerül. Egy évvel fiatalabb teljes testvére, Solid Dream 2016 óta japán tréningben áll és még nem futott. (A szintén japán bázisú Soul Stirring-gel, a csodás fekete kancával olyan nagyra törő tervek születtek az idei szezonra, ami tartalmazza az angliai Royal Ascot-ot és az amerikai Breeders’ Cup-ot is.) Midday első Frankel csikója, a négyéves Mori pedig Stakes-győztes.

A „csupán” 175 ezer fontért elérhető ígéretes fedezőmén jövője még minden bizonnyal sokat tartogat. A Frankel-üstökös célpontja természetesen a nagy Galileo trónja, de az még sok évet és fordulatot tartogat magának…

Fotó: @Juddmonte Farms, Twitter