Frankel – egyre csak jobb és jobb

Ellenfél nélkül – szól a fantasztikus mén hangzatos szlogenje még saját versenykarrierje idejéről.

Úgy tűnik, ezt a két szót tenyész-pályafutására is tovább örökítette, hiszen szeptemberben ünnepelhette 40. Group-győztes ivadékát az északi féltekén, amit még soha egy mén sem teljesített ilyen rövid idő alatt. Ennek kapcsán most mi is megosztanánk eddigi legfontosabb eredményeit Önökkel.

Kalahara szállította a kerek számot szeptember elején, mikor diadalmaskodott a Gr3-as Prix d’Arenberg-ben ParisLongchamp-ban. Frankel karrierje során már kiváló lovakat adott középtávra, kezdve a bemutatásra nem szoruló Cracksmannel vagy az Epsom Oaks-győztes Anapurnával, a gyors Kalahara mindössze egy kilométeren aratott sikere pedig jól példázza sokszínűségét örökítőként.

Sir Henry Cecil tizennégy versenyben veretlen protezsáltja, akinek sokáig tudnánk válogatni legkáprázatosabb győzelmei közül, hozzávetőlegesen négy éve tört be a “nagyok” közé fedezőménként, mikor a Juddmonte saját tenyésztésű kancája, Fair Eva elhódította a Princess Margaret Stakes trófeáját “a King George” napján Ascotban.

Debütálása apaménként rögtön győzelemmel zárult Cunco révén, ezt követte az előbb említett siker, év végére pedig már első Gr1-trófeáját ünnepelhette a japán kancacsikó, Soul Stirring győzelmével, első évjáratából rögtön hét Group-győztest adva.

Ahogy pedig egyre több és több Frankel csikót láthattunk a pályán, úgy követték egymást az egyre nagyobb sikerek is. Versenyben futó csikói 12%-a Gr-győztes lett, ez a szám pedig 16-ra nő, ha a stakes-sikereket is hozzávesszük. Eddig összesen 59 stakes-nyerőt adott világszerte, tizenegyet Gr1-szinten. Első évjáratából nem kevesebb, mint hat topsikert arató telivér került ki, köztük a Champion Stakes-duplázó Cracksman vagy a francia Call The Wind.

“Még apját is megverte volna” – Cracksman fantasztikus győzelme a Champion Stakesben

Tavaly talán eddigi legjobb évét zárta: már márciusban Gr1-győztest adott a Dubai World Cupra, Anapurna révén megszületett első európai klasszikus-sikere, amit Logician első helye követett a St Leger-ben, ősszel pedig további két Gr1-nyerőt ünnepelhetett.

Sikerei persze nem véletlenek: kiváló saját pedigréjén túl versenysikereinek köszönhetően klasszis kancák sora várt rá a ménesben, számos alkalommal sikerrel fedezett Saddler’s Wells vonalú kancákat, de Mill Reef, Mr Prospector, Caro és Pivotal leszármazottai is gyakran fellelhetők párosításaiban.

Az októberi árveréseken legdrágább csikója, Golden Horn féltestvére kétmillió guinea-ért került a Godolphinhoz, míg Elarqam testvére 1,1 millióért cserélt gazdát, összes csikója együtt pedig 409 ezer guinea átlagos árat hozott.

Szerencsére már Magyarországon is áll három Frankel ivadék tréningben. Dr. Ecsedi Ferenc pár héttel ezelőtt vásárolta meg, az Ainippe nevű mamától született másfél éves kancacsikóját. Természetesen őt csak jövőre láthatjuk majd a pályán, de Stanislav Georgiev máris mélyvízbe dobta a hároméves Shammah-ot (mama: Biscaya Bay). Ő az Overdose Díjban, negyedik helyen végzett.

A szintén hároméves Blazing Comet (mama: Moonlight’s Box) viszont máris gondoskodott arról, hogy mindenki róla beszéljen. Tizenhat hosszas győzelme bemutatkozásként sokkolta a rajongókat és a szakmát, így rögtön az egyik leghíresebb versenyló lett idehaza. Ő Csupor Ferenc gondozásában áll. Kíváncsian várjuk mindhármuk későbbi szereplését, bár Blazing Cometet holnapután is láthatjuk a Visegrádi Díjban, ahol természetesen toronymagas favoritnak látszik. Ő lesz a “Horse of a Lifetime” Paizs Gábor életében?

Ezzel mi lettünk a 22. ország, ahol Frankel ivadék győzni tudott!

A cikkben szereplő információk forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Racing Post