Francia klasszikusok

Mindkét newmarketi hős startgépben, Párizsban.

Angliában már lefutották, az írek majd a jövő héten, így hétvégén fókuszban a legjobb francia háromévesek.

Illetve ez a mondat nem is teljesen igaz, ugyanisaz ír színekben futó Mother Earth-szel megpróbálják azt, ami 2010-ben Special Duty-nak sikerült utoljára, azaz a English-French One Thousand Guineas duplát. Nyergében változás lesz, de ez minőségben nem jelentkezik, hiszen egyik világsztár követi a másikat. Dettori helyett most Soumillont kérte fel Aidan O’Brien.

Talán nem mindenki előtt ismeretes ez a rendkívüli eset, hogy Christiane Head trénerasszony lova, mindkét versenyben másodikként ért célba, de mind Jacqueline Quest-et, mind pedig Liliside-ot kizárták előle 2010-ben.

A mindössze egyszer, 2001-ben (Rose Gypsy) – azaz éppen 20 esztendeje –Poule d’Essai des Pouliches-t (Gr1,1600 m, 16:25) nyerő O’Brien elmondta, hogy lovát a győzelem egyáltalán nem viselte meg, kiválóan dolgozik és egyedül őt indítja.

A Prix Penelope-t magabiztosan abszolváló, csillagászati áron leütött Fabre idomítás, Philomene azonban vélhetően kemény ellenfél lesz számára.

A 2000 Guineas-t, azaz a Poule d’Essai des Poulains-t (Gr1, 1600 m, 15:50) viszont már négy alkalommal nyerte meg és most azzal a St Mark’s Basilica-val szeretné elhódítani az ötödik címét, akit Pierre-Charles Boudot fog lovagolni. Már ha addig kiengedik az előzetesből, ugyanis egy 25 éves hölgy szexuális bántalmazással vádolta meg (igaz még februárban) és hét közepén kétszer 24 órát töltött elzárással.

Update: Már készen volt ez az írás, amikor érkezett a hír: a France Galop 3 hónapra felfüggesztette a zsoké licenszét! Mendizabal került a helyére.

Az O’Brien idomítás győzelme talán a franciákat sem taszítaná letargiába, hiszen gall tenyésztés, és ráadásul „a nagy Siyouni” fia.

Az írek totális tarolást mutattak be a newmarketi klasszikus hétvégén és ez most is összejöhet, hiszen a másodfavorit Jim Bolger saját tenyésztése és tulajdona, Poetic Flare az ottani 2000 Guineas nyerője. (Riválisa nem futott abban a futamban.)

A franciák leginkább a legfontosabb felkészítőt, a Prix de Fontainebleau-t nyerő és e sorokat jegyző maximális támogatását élvező, Policy of Truth-ban, bízhatnak leginkább, aki szintén Siyouni ivadék. Őt a Brandt házaspár készíti a versenyekre.

Ahogy nálunk, Párizsban is szinte folyamatosan esik, így a puha pályát kedvelő lovak lesznek előnyben.

Vasárnap délután figyelmüket Longchamp felé fordítsák!

Kép: Racing Post Twitter. A nyitóképen Policy of Truth a Jour de Galop képén.

One thought on “Francia klasszikusok

Comments are closed.