Francia hétzáró

Ma délután a tenger innenső oldalára figyelünk.

A Royal Ascot hete különleges. Ezen nem is lepődünk meg: öt napon keresztül jobbnál jobb lovak mérik össze az erejüket különféle távokon, a hét pedig aranyat ér a lóversenyrajongók számára. Azonban fontos megjegyezni: még nem ért véget.

Ma délután ugyanis Chantilly ad otthont a méltó lezárásnak. Párizs mellett hat Group besorolású futam rajtol el (köztük egy az arab telivéreknek nyitva), a fő attrakció ugyanakkor egyértelműen az angol villámlábúak egyetlen királykategóriás vetélkedése lesz, a Prix de Diane.

Vagy, ha valaki esetleg így jobban ráismer: a Francia Kancadíj. A galloknál köztudottan kilógnak a mintából a klasszikusok, így ahogy a június elején lefutott Derby is a Prix du Jockey Club névre hallgat és 2400 méter helyett csak 2100-ra futják, úgy a Prix de Diane sem “French Oaks” és hasonlóan rövidebb távon kerül megrendezésre.

Ugyanakkor unisex társához hasonlóan patinás: az először 1843-ban életre hívott Prix de Diane végigkísérte az utóbbi két évszázad európai történelmét, különböző konfliktusok miatt többször elmaradt, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világ egyik legszínvonalasabb kancafutamává vált. Az Epsom Derby-hez hasonlóan ez sem csak egy verseny – egy társasági esemény is egyben.

De hogy ne csak történelemórát tartsunk, vessünk egy pillantást az idei kiírás szereplőire! E sorok írása közben egészen elképesztő, tizennyolc fős mezőny gyűlt össze. Lehetne ecsetelni, hogy ez hogyan érinti az indulókat, elvégre a Kentucky Derby-n is számos lovat megzavar a megszokottnál jóval nagyobb létszám, az azonban biztos, hogy bárki is nyer, megérdemelten teszi majd.

Az első számú kedvenc Jean-Claude Rouget idomításában álló Coeursamba, ami nem is meglepő azok után, hogy ő vitte haza a Hármas Tiara első ágát, a Poule d’Essai des Pouliches-t egy hónappal ezelőtt. A fogadók ugyanakkor Andre Fabre mester két legjobbját, Burgaritát és Philomene-t, valamint O’Brien Joan of Arc-ját favorizálják.

Közülük előbbi egy meglehetősen rutintalan kanca, mindössze kétszer szerepelt eddig versenyben – épp ezért lehet izgalmas beugró. Philomene csalódást keltő hatodikként végzett a nemrég említett Francia 1000 Guineas-ben, viszont előtte szép győzelmeket mutathat fel. Ami Joan of Arc-ot illeti, mindig szívesen látunk egy kis nemzetek közti vetélkedést, az Ír 1000 Guineas ezüstérmesének pedig minden esélye megvan rá, hogy St Mark’s Basilica után borsot törjön a franciák orra alá.

Start magyar idő szerint pontban délután négy órakor. Aki egy méltó levezetőre vágyik a Royal Ascot után, annak nem kell tovább keresnie.

Képek: France Galop, Equidia