Francia bajnokok

A négy topnemzet legjobbjai közül, ma soron következnek a franciák.

Champion tréner: André Fabre

Úgy véljük a trénerfenomént nem érdemes bemutatni Önöknek, és hogy a lóversenyzés milyen kiemelkedő alakjáról beszélünk arra, had hozzunk ide egy adalékot: január első napjaiban tüzetesen vizsgáltam át a legkiemelkedőbb francia szaklapok internetes kiadásait, de sehol nem találtam, hogy André Fabre hányadik bajnoki címét is ünnepelheti. Arra gondoltam, hogy Ő olyan lehet a gallok galoppsportjában, mint idehaza Hosszú Katinka. Ki tudja elsőre rávágni, hogy a bajai lány hányszoros olimpiai-, világ-, vagy Európa-bajnok? Ugye, hogy senki? Nos, a francia galoppsport avatott szakértőjét, Vonczem Gabriellát hívtam segítségül és bizony neki is feladtam a leckét. Mindösszesen a Hong Kong Jockey Club honlapján akadt az infóra, hogy ez a mester 29. bajnoki címe. Úgy véljük, ez a kis történet hűen tükrözi, hogy az egyetemes lóversenyzés mennyire kiemelkedő alakjáról beszélünk, hiszen már a győzelmeit sem tartjuk számon.

 

Champion zsoké: Christophe Soumillon

Egy éve ilyenkor négyrészes sorozatban mutattuk be az életét. Az idén is Pierre-Charles Boudot volt a legnagyobb riválisa, de Soumi annak ellenére is megvédte címét, hogy 2018-ban közel sem „hajszolta” annyira a lovaglásokat. Míg 2017-ben 1635 lovaglásból érte el a rekordszámú 305 győzelmet, addig 2018-ban visszavéve a tempóból 1053-at ülve 184:173-ra verte legfőbb ellenfelét. Ez a 10. bajnoki címe.

Champion futtató: Godolphin SNC

Azaz a kékek francia vállalata (SNC = Société en Nom Collectif), akiknek Cloth of Stars és Kitesurf szállította a nyeremény nagy részét (ketten együtt több mint 1,1 millió Eurót kerestek). Csak mögöttük Khalid Abdullah, a Wertheimer testvérek, Mr Gerard Augustin-Normand és a Godolphin anyavállalat. Érdekesség őfelsége Aga Khan visszaesése, aki ugyan mindig ügyelt a minőségi futtatásra, de most csak a lista 10. helyezettje mindösszesen 40 győzelemmel.

Champion tenyésztő:  Werthermeir testvérek

Hogy micsoda tenyész-, és versenyzési birodalmat vezetnek, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy már Goldikova visszavonulása óta, hány világklasszis került ki a tenyészetükből. 2018-ban Polydream és Alignement kereste a legtöbbet.

Champion apamén: Nathaniel

Sokan Enable Arc címvédésével ezt talán egyértelműnek gondolnák, de a nyitóképen látható szuper apamén mindösszesen 300 ezer euróval győzte le Siyouni-t ebben az összevetésben. Természetesen jóval kevesebb futásból. Mögöttük a nagy hármas, a Sea The Stars-GalileoDubawi trió.

Kép: Racing Post twitter