Folytatódik az ARC kálvária

Nem sikerült dűlőre jutni a csökkentett pénznyeremények terén Angliában.

Ahogyan azt már korábban megírtuk, az Arena Racing Company (ARC) 3 millió fontot vett ki a fennhatósága alá tartozó galopp-pályáknak szánt futamdíjazásokból, mely még ennél is tragikusabb módon további 4,5 millió fontot hagy elérhetetlenül az alacsonyabb osztályú versenyek szereplői számára.

Heves tiltakozással feleltek természetesen a trénerek, és majdnem egységesen összefogva több alkalommal is bojkottálták a versenynapokat az irreálisan alacsony pénzdíjakra válaszolva. Akik nevezték is a lovaikat, végül lejelentették őket. Természetesen a lóversenyzés nem működhet lovak nélkül, és a kilátogatók sem csak sörözni ülnek a tribünre, így az ARC meglengette a fehér zászlót: megegyezett a National Trainers Federation-nel (NTF), hogy megnöveli a pénzdíjazásokat arra a minimális szintre, hogy hozzáférhessenek azokhoz a pénzalapokhoz márciusban, melyek olyan kiegészítéseket tesznek lehetővé, mint a legszebben előkészített lovak pénzbeli elismerése.

Ez azonban még mindig sértette a trénereket, hiszen az ARC még mindig erősen megvágta az összdíjazást, így további versenynapokat is bojkottáltak. Az ARC ugyanis a korábbi bojkottokra válaszul 55 ezer fonttal kevesebbet írt ki Lingfield és Sedgefield számára. Az ARC ügyvezető igazgatója, Martin Cruddace úgy nyilatkozott, hogy készséggel folytatják a megegyezéseket a NTF-el, és szerinte a lósportnak nagyobb gondjai is vannak, mint ezen az összdíjazáson rágódni.

A British Horseracing Authority (BHA) folyamatosan támogatja a két oldalt, és mindkét rész köszönetet mondott nekik a folyamatokban. Az ARC természetesen csalódott, hogy nem fogadták el a trénerek a korábbi kezdeményezésüket: hogy a felső kategóriától vonjanak el pénzt, és azzal pótolják a kieső összegeket az alsóbb szinteken. Cruddace így nyilatkozott:

„Szükséges lesz megvitatni, hogy meg van-e vagy sem az egyensúly a pénzdíjazások terén a csúcson; és a 4-es, 5-ös, 6-os kategóriákban, valamint az ugrók 3,4,5-ös osztályaiban – amik a sportág fedezeti piramisának az alján szerepelnek. Szerintem ez azon fog múlni, tudunk-e felnőttekként beszélni a lovasemberekkel és a pályákkal, hogy helyes-e a juttatások mostani rendszere.”

Bármi is lesz, gyorsan dűlőre kell jutniuk, hiszen az április 1-jei FOBT szigorítások (ezek szintén az előzménycikkben) kőbe vannak vésve. A március 2-án bekövetkezett tűzszünet eredményeként a BHA újra megnyitotta a nevezéseket az ARC alá tartozó pályák versenynapjaira: az újranyitás döcögősen indult, hiszen a trénerek többsége még egy korábbi megegyezés alapján bojkottálta az eseményt, és számos futamban így csak ketten-hárman álltak starthoz. Többen pozitívan és bizakodóan állnak hozzá a bojkotthoz, szerintük működik – az ARC valamennyire „vissza is adta a pénzüket” – de még mindig nem elégedettek.

„Mindig fontos, hogy a tárgyalások vezessenek valamire, de hogy hol fog végződni, az már más kérdés. Érdekes nézni, mi történik – ez egy pókerjátszma, mint minden politika. Én határozottan támogatom a bojkottot – egyként állunk mögötte.” – nyilatkozta Kim Bailey tréner.

A fellegek azonban tovább jönnek: már a Racecourse Assicoation (RCA) is meglebegtette a kártyáit a pókerasztalon, miszerint idei első megbeszélésükkor a szervezet 51 tagjának 88%-a szavazott amellett, hogy csökkentsék az összdíjazásokat a 2019-es évre; valamint 98%-an voksoltak arra, hogy 2020-ra (is). Azt ugyanis még csak sejthetik, hogy a FOBT miatt kieső média jogok mennyire fogják visszavetni a versenypályák büdzséjét. Az RCA ügyvezetője, David Armstrong így nyilatkozott:

„Az iparunk néhány óriási hatású gazdasági kihívással fog szembenézni. Ez az az idő, hogy minden fél megoldásokon törje a fejét, ne pedig a rövid távú változásokat tartsa szem előtt.”

Mindenki érdeke lesz, ha hamarosan rendeződnek a dolgok, de ezzel, és a közelgő Brexit-tel a láthatáron most nagyon nem irigyeljük a briteket…

Fotó: Carmon Report