Fölfordult Kentucky

Bedőlt minden, ami csak tudott a 145. Kentucky Derby & Oaks hétvégéjén.

Május első hétvégéje nem csak az ország jelenlegi legjobb hároméveseit, hanem egy kiadós esőzést is hozott magával Kentucky-ba. A zord időjárás nem csak a szépséges kalapokat rejtette műanyag fóliák alá, meg az italokat vizezte kéretlenül, hanem a versenyek kimenetelére is erősen rányomta bélyegét. A favoritok sorra buktak a pénteki és szombati versenynap során, és mikor favorit-győzelem született, akkor az sem volt hosszú életű.

Történelmi pillanatnak – jobban mondta 22 percnek – lehettek tanúi azon nézők, kik nem fordítottak egyből hátat, vagy kapcsolták le a tévét, amint, az Omaha Beach lejelentése után első számú favorittá elő lépő Maximum Security elsőként haladt át a Kentucky Derby célvonalán. Két zsoké azonban óvást indított a nyertes ellen, mert az utolsó kanyarban Maximum Security kisodródott, akadályozva War of Will-t (1. startszám), ami láncreakcióban Long Range Toddy-t (18) és Bodexpress-t (21) is megzavarta. Óráknak tűnő, 22 perces gondolkodás után a versenyintézőség megfosztotta Maximum Secutity-t a Derby-trófeától, és az általa akadályozott lovak mögé sorolta be, a 17. helyre – mert Long Range Toddy 16.-ként ért célba.

A sport legizgalmasabb 2 percének győztese végül 24 perc alatt Country House lett, ki másodikként ért eredetileg célba Maximum Security és Luis Saez mögött. Country House és lovasa, Flavien Prat még a legszerencsésebben úszták meg a kanyarban történt incidenst, hiszen nem került közvetlen eléjük Maximum Security, mégis Prat volt az egyik, ki óvást kezdeményezett. Ez a lépés pedig egy rózsatakarót eredményezett lova nyakába.

 

A versenyintézőség döntésére eddig még nem volt példa. Kentucky Derby még sosem dőlt el a négy fal között óvás miatt – az első, mindezidáig egyetlen diszkvalifikált Derby-győztes 1968-ban Dancer’s Image volt, de csapata még ki tudta élvezni az örömöt és dicsőséget, mígnem lovuk pozitív doppingteszten bukta el az első díjat, jóval a versenynap után.

„Ez a lóverseny.” – mondta egy mosollyal az arcán Gary West, Maximum Security tulajdonosa és tenyésztője, miközben sétált vissza a győztesek köréből. „Néha nyersz. Néha veszítesz. Néha egyszerre nyersz és veszítesz.”

Mondani sem kell, alaposan megosztja a galopprajongók és szakmabeliek táborát Maximum Security hátrasorolása, kinek győzelme tündérmesébe illő – lett volna. A 16 ezer dollárra értékelt ló, ki eladóversenyeken kezdte karrierjét felküzdötte magát a királyok sportjának legmagasabb szintjére, hogy aztán az elitista versenyvezetőség megfossza a rózsatakarótól, a három millió dollár nagy részétől és a dicsőségtől. Ezen aztán lehet csámcsogni, de ne higgyük azt, hogy a versenyintézőség alkalmatlan lenne a feladatára. Csak az őrangyalok tartották talpon War Of Will-t, ki ha belebotlik abba, hogy Maximum Security hátsó lába között galoppozott akkor nem csak az ő, és kettő másik lendülete szakad meg, de Tyler Gaffalione a földön találja magát, ki tudja hányadmagával. Kevesebb is elég egy bukáshoz, ahogyan azt egy nappal korábban láthattuk…

Így lett Country House trénerének, William Mott-nak az első Kentucky Derby-győztes lova egy keserű pirula kíséretével. Senki sem így képzeli a derby-győzelmet, de a lóversenynek is megvannak a maga szabályai. Looking At Lucky fia jókor volt a jó helyen, és a 145 éves történelem alatt a második legnagyobb odds-szal (65-1) kapta nyakába a rózsatakarót. Maximum Security pedig megmutatta mi van a lábában, kíváncsiak leszünk rá is a továbbiakban.

De nem ő volt az egyetlen, ki klasszikusban hibázott: pénteken a Kentucky Oaks-ban nem kellett az utolsó kanyarig várni a drámáért, mert a startot követően úgy egymásba futottak a kancák, hogy Positive Spirit végül a saját lábában esett el. A vele ütköző Jaywalk a hatodik helyről ezért a 13. helyre lett hátrasorolva futam után. Egy bukás persze rosszabbkor nem is jöhetett volna, ilyen zavaros időkben, de szerencsére ló és lovasa is sérülésmentesen megúszták, gyorsan lementek a pályáról és a Kentucky Oaks-t nem kellett lefújni. Különben nem láthattuk volna az akkor még a hétvége meglepetésének hitt Serengeti Empress start-cél győzelmét az 1,25 millió dolláros futamban Jose Ortiz alatt. Annak a lónak, kit legutóbbi versenyszereplésekor lószállítóval kellett levinni a pályáról légzőszervi vérzés miatt, és az se volt biztos, hogy egyáltalán itt starthoz fognak tudni állni Kentucky-ban Alternation lányával.

 

Tom Amoss tréner elmondása szerint az, hogy az Oaks visszatért a célkeresztbe, annak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy munkalovasa félreértette az utasításait, többet ment a kancával, mire furcsán járt a ló füle, mintha mondta volna „jól vagyok”. Ő ezt sorsnak vette, és lám: beigazolódott. Mondani se kell: mint lovasnak, trénernek, és Joel Politi tulajdonosnak ez lett az első Oaks-trófeája. Ez meg is látszott az ünneplésen.

Az idei Kentucky Derby & Oaks rendkívüli történeteit a kellemetlen időjárás ellenére is első nap több mint bő 105 ezer ember, második nap 150 729-en láthatták élőben. Az elmúlt évek legnyíltabb versenyei eredményezhették, hogy a szombati összfogadás sosem látott magasságokba jutott: 250,9 millió dollárt tettek fel összesen a Derby-napra, megdöntve a tavalyi 225 milliós rekordot úgy is, hogy idén valószínűleg a cudar időjárásnak köszönhetően 4%-kal csökkent a kilátogatók száma.  Csak a Kentucky Derby-ben 165,5 millió dollárt játszottak meg (tavalyi rekord 149,9 millió volt).

Legalább a bukik biztosan örülhetnek a favorit hátrasorolásának…

Fotók: Philly.com, Paulick Report