Fókuszban: Japán

Csütörtöki hírcsokrunkban írtunk róla, milyen óriási várakozás előzi meg a Japan Cup-ot, elsősorban a nemek csatája miatt. Amikor azokat a sorokat „papírra” vetettük, még nem tudtuk, hogy a kupa egyúttal az utóbbi évek szupersztárjának, Almond Eye-nak a búcsúfutása is lesz egyben.

A 6 millió dolláros összecsapára azonban csak november 29-én kerül sor, így előtte még holnap a 45th Queen Elizabeth II Cup, míg jövő vasárnap a Mile Championship vonzza majd a legtöbb tekintetet.

Mielőtt rátérnénk az indulókra a legfontosabb információ, hogy az idei kiadásra Hanshin-ban kerül sor, a kiotói pálya felújítása miatt. A táv azonban természetesen ugyanúgy 2200 méter (sőt ugyanúgy jobb kézre futják), a pénzdíj hozzávetőleg 2,1 millió US dollár, és a versenyben kizárólag kancák állhatnak starthoz.

1996-ig a Triple Tiara sorozat harmadik, egyben utolsó ágaként funkcionált, de akkor megnyitották az idősebbek számára is.  Ezen huszonnégy esztendő alatt csak nyolc alkalommal nyerte a derbyévjáratot képviselő. Idén hatan lesznek ott a gépben közülük.

Az idei csapatban három, már Gr1-es bajnok is indul. A címvédő Lucky Lilac, a tavalyi Oaks nyerő, Loves Only You és a Victoria Mile szintén tavalyi győztese, Normcore.

Természetesen ők számítanak a  fogadók kedvenceinek, de a három favorit összecsapása egyúttal a három kiváló apamén tesztje is lesz. Orfevre lánya, Lucky Lilac címvédése óta nyeretlen, igaz mindig mének ellen (is) futott, de a Racing Posttól kapott formái alapján kisebb csoda lenne, ha címet tudna védeni. A „Japán császár” Deep Impact lánya, Loves Only You, szintén nyeretlen 2020-ban, pedig ő három versenyéből kettőt csak nemtársai ellen futott. Tőle is javulás kell. Harbinger lánya, Normcore katasztrofálisan egy 15. helyezéssel kezdet az évet, de azt követő három versenyében már döntős volt, és legutóbb (augusztusban) már győzött is Gr2-ben. Ő látható a nyitóképen.

Hogy mi lesz az eredmény vasárnap reggel? Kíváncsian várjuk. Start 7:40-kor.

Kép: JRA