Fiatalokkal az élen

Belmont négy szűkös mezőnyű, de mégiscsak Gr1 futammal örvendeztette meg a nézőket.

Egy hónap múlva itt a Tenyésztők Kupája, így eljött az idő, hogy kiosszák az utolsó kvótákat. Ez szombat délután/éjszaka meg is történt Belmont Parkban, ahol négy Gr1-es “Win and You’re In” futam rajtolt el.

A sort a kétévesek nyitották a Champagne Stakes-ben, amit nem sok értelme lenne ecsetelni, a favorit Jackie’s Warrior győzelme ugyanis egy pillanatra sem került veszélybe, több hossz előnnyel száguldott végig a célegyenesen, hogy aztán feltartva gyűjtse be karrierje második Gr1-trófeáját.

Azt valószínűleg már mondanunk sem kell, hogy Maclean’s Music fiát minden bizonnyal viszontláthatjuk a Breeders’ Cup Juvenile-on. A teljesség kedvéért a dobogó alsóbb fokain a finis elején még csatában lévő Reinvestment Risk és a gyakorlatilag már sansz nélküli Midnight Bourbon végeztek.

“Nagyon impresszív volt. Ő egy klasszis és mindent megfelelően csinált. Az egyfordulós mérföld láthatóan nem zavarta.” – nyilatkozta a nyerőről Steve Asmussen belmonti asszisztense, Toby Sheets.

Őket a kancacsikók követték a Frizette Stakes-ben, ahol Dayoutiftheoffice-t ellenfelei ugyan már jobban megizzasztották, összességében azonban magabiztos “performanszt” mutatott be Into Mischief lánya. Erről a versenyről nem is szaporítanánk a szót, hiszen se egy patinás mezőny, se egy kiugró szereplés, se egy parázs végjáték nem tette többé, aminek első látásra tűnt.

Nem úgy a Flower Bowl Stakes-t! A kancák vetélkedése a 2000 méter gyepen könnyen teljes érdektelenségbe fulladhatott volna, hiszen valljuk be, a tengerentúlon nem sok vizet zavarnak a “turf” futamok, pláne, ha kizárólag a gyengébbik nem számára vannak kiírva. A kancák azonban gondoskodtak róla, hogy ne így legyen.

Egészen a finisig szorosan együtt haladt a teljes mezőny, ott hárman léptek el és alakították saját mérkőzésükké az összecsapást, a végén pedig csak célfotó tudott dönteni Civil Union és az utolsó métereken hatalmasat rohamozó My Sister Nat között előbbi javára. War Front ötéves lánya ezzel igencsak borsot tört Chad Brown orra alá, aki így a teljes dobogó helyett csak másodiktól negyedik helyig sajátította ki a versenyt.

Végezetül a főfutam, a Jockey Club Gold Cup került sorra. Hagyományosan itt találkozik először a hároméves évjárat az idősebb lovakkal, ami ezúttal is megvalósult, méghozzá egy kellő fordulattal.

Hiába szerepeltek ugyanis olyan rutinos “Gr1-öregek”, mint Tacitus vagy Prioritize, sok beleszólásuk nem volt a verseny végkimenetelébe. A mezőny két háromévese, Happy Saver és Mystic Guide a célegyensben két oldalról elszáguldottak Tacitus mellett, aki ugyan tartotta a lépést, innentől mégis csak hátulról figyelte a két sárga csatározását.

Kívülről befelé: Mystic Guide, Tacitus és Happy Saver

Happy Saver (Super Saver) kitartott az élen és Gr1-debütálásán is megőrizte veretlenségét, ezzel megváltotta jegyét a Breeders’ Cup Classic-ra – kíváncsian várjuk, mire lesz képes Authentic, Tiz The Law és az évjárat krémje ellen. És ha valakinek ismerős volt a dressz az nem véletlen, ugyanis a Wertheimer testvérek színeiben aratta győzelmét.

Az Egyesült Államokban mostantól szinte mindenki rápihen a november eleji nagy tűzijátékra, a többi kontinensen azonban nem áll meg az élet: Európában következik a British Champions Day, Ausztráliában pedig a The Everest és a Caulfield Cup.

Képek: Racing Dudes, Paulick Report