Fejlemények Santa Anita-ban

A kaliforniai versenypálya körül közel egy éve forrong a levegő, és szinte minden közgyűlés után szárnyra kap a sajtó.

December óta 37 telivér vette utolsó leheletét Santa Anita versenypályáján, mely tragikus sorozatban a legutolsó a Breeders’ Cup Classic lefutása után, mindkét hátsó lábát eltört Mongolian Groom volt. A számokat tekintve, „szerencsére” csak ő nem élte túl az október 31-november 3-ig tartó meetinget. A sorozatos balesetek aggasztó képet festettek az amúgy mindezidáig lóverseny-paradicsomként számon tartott versenypályáról, és csak egy dolog volt biztos: intézkedni kell.

Új pozíciók, megnövelt állatorvos-jelenlét, lasix– és ostorszabályozások törekvései egymást érték az elmúlt hónapokban, így a tendencia lassulni kezdett. Természetesen akár csak a nagy számok törvényei szerint is, de megállítani ezt nem lehet: van, amit nem lehet befolyásolni. De minden rizikót, amit csak tudnak, ki kell iktatni. Ezért például a Breeders’ Cup alatt durván 30 állatorvos ellenőrizte az indulókat, és olyan prominens lovakat húzattak le a listáról, mint Fleeting, Thais vagy Imperial Hint.

A további tragédiák lehetőségéből fakadó félelemből extra mennyiségű homokot borítottak szét a főpályán, ami szokatlanul lassú lefutási időket szült a világ egyik legrangosabb meetingjén.

Bob Baffert, ki aktív szószólója a Santa Anita-i történéseknek, így nyilatkozott ez ügyben:

„Csak több és több homokot hordtak a pályára. Kész küzdelem volt végigmenni rajta. A lovak kifulladnak, ha egy ilyen mély, fárasztó talajon kell futniuk, ami figyelmetlenséget szül, és ilyenkor lesznek a balesetek. Ez egy olyan dolog, amiről nem beszélünk nyíltan, de szeretnék több tudományt látni a talajborítás kérdésébe belefektetve. A szintetikus egy sebtapasz. Több hozzáértőre van szükség. Tudom, hogy sok állatorvost hoztak a Breeders’ Cup-ra. De nem több állatorvosra van szükségünk, hanem versenypálya-szakemberekre.”

(Ezt természetesen a BC előtt is tudta, és akkor úgy nyilatkozott, hogy ő lassúnak, de biztonságosnak találja; és inkább a modern felfogást és médiát „hibáztatta” az eszkalálódott helyzetért.)

A múlt héten a California Horse Racing Board újabb gyűlést tartott, ahol a Stornach Csoport egyik vezetője, Aidan Butler szerint komoly beszélgetések zajlottak, hogy a borítást homokról szintetikusra, azaz tapeta-ra cseréljék.

A Los Angeles Times-nak nyilatkozva, Butler-ék egy kisebb csoporttal meg is látogatták a marylandi Tapeta Farm-ot:

„Úgy véljük a Tapeta újabb változatai sokkalta jobbak, mint a régi típusúak. Mellékesen, itt egy élő példája is a tapetának, hogy ez élőben is működik: a Golden Gate versenypálya. Mindenki elégedett vele, a lovasoktól a pálya-karbantartókig. Mi bizakodunk, hogy ez jó megoldás lesz. De újra kihangsúlyozom: meg kell bizonyosodnom róla, hogy bármit is csinálunk, azt megfelelő módon tesszük-e. Amennyire most a termékek közül lehet választani, a tapeta van a legjobb a kínálatban.” – mondta Butler.

Még semmi sincsen kőbe vésve, jelenleg is a legjobb megoldást próbálják megtalálni. Santa Anita 2007-ben és 2008-ban két különböző szintetikus borítást alkalmazott, majd 2010-től váltottak vissza természetes homokra, bár a pálya a legalacsonyabb fatális rátát szintetikus-szezonokban produkálta. Egyesek ezt a természetes homok nagyobb hőelnyelésével, és az ezzel párhuzamosan kialakulható lágyszöveti sérülésekkel hozzák összefüggésbe.

Míg mások megkérdőjelezik, hogy egy előre láthatóan, durván 40 millió dolláros talajborítás csere lenne-e mindennek a kulcsa? Bár lehetséges, hogy már a kedélyek megnyugtatására szolgálna a dolog: megmutatni, hogy Ők mindent megtettek, amit csak lehet.

A pálya borítása és a tragikus kimenetelű sérülések összefüggéséről, számokban itt találnak olvasnivalót.

Bob Baffert

Baffert szerint a Jockey Club-nak azzal kellene foglalkoznia, hogy megfelelő embereket kutasson fel, akik megtalálhatják a megfelelő homokborítást, amivel például jelenleg olyan durva a pálya, hogy a patkók márkajelzése pár héten belül lekopik:

„A pályakarbantartóknak segítség kell. Talán tudják, hogyan kell karbantartani egy pályát, de ha az eleve nem is egyenes, minél mélyebben keresed a problémát, annál hullámzóbb lesz a felszín. Szeretném látni, hogy több pénzt fektetnek a felszerelésekbe. Minden sport ezt teszi. Folyamatosan a talajon aggodalmaskodnak ők. Idehozták ezt a sok felügyelőt, de inkább egy csapat pálya-karbantartási szakembert kellene idehozni a világ minden tájáról, hogy nézzék meg maguk: talán a pálya az alapjaiban nincs rendben. Talán nem látjuk a fától az erdőt.” – mondta Baffert.

Hogy mi lesz a vége, még nem tudni. A világhírű, manapság bár inkább hírhedt pálya bezárta kapuit, és csak a szokásos, december 26-i téli-tavaszi szezonnyitón veszi fel újra a lóversenyzés fonalát. Hogy új lapot hoz-e a 83. téli szezonja, vagy ott folytatja, ahol abbahagyta, az a jövő zenéje lesz, amelyet az illetékesek temérdek vitája fog megelőzni…

Képek: Horse Racing Nation, Yahoo