Fejhosszra a történelemtől

Centiken múlott, hogy újabb rekord szülessen Ausztrália egyik legfontosabb futamában, a Cox Plate-en.

De haladjunk időrendben, hiszen a hétvégén Moonee Valley nemcsak egy, hanem rögtön kettő versenynapnak is otthont adott. Péntek este és szombat délután egyaránt elrajtolt egy-egy Group 1 futam.

Előbbi a Manikato Stakes volt, ahol 1200 méteren Dispatch kiesésével éppen tucatnyi sprinter vetélkedett a fődíjért. Mind tudjuk, milyen izgalmas szinte minden rövidtávra kiírt verseny az ötödik kontinensen, a szoros befutó pedig most sem maradt el – az “öten egy hosszon belül az élen” szituáció helyett ezúttal azonban két ló csatázott a győzelemért.

Jonkert Bella Nipotina rohamozta meg, megelőzni viszont már pont nem tudta: Spirit of Boom hatéves fia elhódította karrierje első Gr1-trófeáját. Nem úgy lovasa, Daniel Moor, aki egy hónap alatt már harmadik királykategóriás aranyát gyűjtötte be “The Valley-ben” és az ausztrál lapok azt írják, hogy folytatódik a tündérmeséje.

Másnap következett a fő attrakció: a Cox Plate, a középtáv legmagasabb presztízsű összecsapása a tavaszi félévben. Mindössze három éve már megdőlt egy nagyon komoly rekord, miután Winx zsinórban négyszer diadalmaskodott, most pedig Anamoe pályázott a címre, mint a verseny egyik legfiatalabb győztese. 37 év után lett volna példa arra, hogy egy hároméves egyaránt legyen Caulfield Guineas és  COX Plate bajnok.

A klasszis azonban éppen lecsúszott a megtisztelő sikerről – a helyi fiatalság orra alá egy hasonlóan fiatal vendég tört borsot, egészen pontosan Joseph O’Brien és State Of Rest, akivel Anamoe fej-fejt száguldotta végig a mindössze kétszáz méteres célegyenest. A lépés az ír küldöttnek jött ki jól: rövid fejhosszal Európába csempészte az ezüsttányért.

A közel sem zavartalan befutás után, Anamoe lovasa, Craig Williams azonnal óvást jelentett, és a versenyintézőség 25 percnyi feszült tanácskozás után hozta csak meg döntését: marad a pályán elért sorrend. Williams persze csalódottan fogadta az eredményt, de az egekig dicsérte lovát.

Nagyon komoly ló. Ahhoz, hogy egy hároméves ilyen jól fusson, egy ilyen erősségű mezőnyben, ahhoz nagyon komoly potenciállal kell rendelkeznie. Még évekig beszélni fognak erről a  döntésről.

Az ausztrál szaksajtóban rengeteg állítás hangzott el az óvás eredményének kihirdetése után (pl. Godolphin-Coolmore háború), de számunkra azt tetszett legjobban, amikor is azt írták: Anamoe a Cox Plate történetének legemlékezetesebb vesztese.

Felülről jól látszanak a bodicsekek.

Starspangledbanner fia viszont kétségkívül felcsapott világhódítónak; augusztusban a Saratoga Derby-ben ért haza, most egy újabb kontinenst pipálhat ki – ironikus, hogy pont Európában nincs érdemleges versenyeredménye. Elkésve persze távolról sincs, hiszen ő is még csak hároméves az idén – Ausztráliában az ellentétes évszakok miatt számít már négynek.

A publikum nagyon sportszerűen ünnepelte az európai győztest, míg a Racing.com kommentátorai nem győzték a tegnap 28. születésnapját ünneplő Josh O’Brient dicsérni, aki nem félt egy Írországban csak küszködő, Ausztráliában ugyan új erőre kapó, de az elitbe nem tartozó lovast ültetni egy ötmillió dolláros versenyben. Természetesen ez John Allen pályafutásának legnagyobb sikere, pedig nyert már 12 Group 1-es kupát korábban.

2014-ben (még épp Winx előtt) Adelaide győzelmével Aidan O’Brien már nyert Cox Plate-et, most fia is csatlakozott az előkelő társasághoz.

“Egészen azóta szeretné Joseph megnyerni ezt a versenyt, hogy Adelaide hazaért. Johnny Allen nagyszerűen lovagolta” – nyilatkozta a futamról Joseph O’Brien utazó szóvivője, Mark Power.

A tenyésztő Dermot Cantillon pedig így nyilatkozott: „Mindig is az járt a fejemben, hogy a Melbourne Cup Ausztrália legnagyobb versenye, Ausztrália legjobb versenye pedig a Cox Plate – tehát nyilvánvalóan izgalmas számunkra, hogy mi neveltük a győztest.”

Ennél izgalmasabban nem lehetett volna lehúzni a tételt a bakancslistáról. Persze Anamoe sem szégyenkezhet, sőt talán még jobb eséllyel készülhet a klasszikusokra, míg a harmadik helyre Winx elméletbeli tréningtársa, Verry Elleegant ért oda – tőle ez maximum tisztes helytállást jelent.

Nyitókép: Moonee Valley Racing Club twitter