Farewell, Winx!

1,06. Winx úgy búcsúzik, ahogyan ismertük.

Láttunk már sztárokat, kik hónapokig, netán egy egész szezonon keresztül uralták a pályát maguk körül. Láttunk már zseniket, kik két, netán három évig ott voltak az élmezőnyben, és sorra gyűjtötték be a patinás versenyek trófeáit. És szerencsénkre láttunk legendákat: akik felülírtak mindent, amit addig a lóversenyzésről tudtunk.

Szeretjük a hősöket. Ők teszik igazán fanatikussá a lóversenysport közönségét.

Ő miattuk fognak páran kiállni a hajnali ködbe, megnézni a reggeli edzést; vagy az aktuális galopp-program szerint vezetni, tervezni az életüket, nehogy lemaradjanak egy-egy futamról. A régi idők Kincsemje, az amerikai álom California Chrome-ja, a magyarok Overdose-a, az angolok Frankel-je, vagy a mesebolondok Zenyatta-ja is egyek a hősök közül. És ide tartozik Winx is – kit példaként fognak felhozni 10 év múlva a tréningistálló ajtajában megjelenő, épp munkát kereső suhancok, hogy kiskorukban az ősük kivitte őket a pályára és láthatták Winx-et futni.

Hugh Bowman és Chris Waller is számos klasszist neveltek már az évek során, mégis

2019. április 13-a után más emberek lesznek. Örökre ők maradnak „Winx lovasa” és „Winx trénere”, és halálukig mesélhetik majd a fantasztikus kanca történeteit, akkor se fognak kifogyni belőle.

Egy olyan kaland részesei lehettek, ami minden bizonnyal életeket változtatott meg. Mint Winx legnagyobb rajongójáét:

Lloyd Menz, kit egyesek Winx legnagyobb rajongójának tartanak. A sok ezerből.

32. Harminckettő verseny óta veretlen. Mi tartotta a csúcson? A genetika csodája, Waller hozzáértése, Bowman tapasztalata és a végén: az ellenfelek hiánya. Ausztrália egyszerűen kifogyott azokból, kik felvehették vele a lépést; vagy ha fel is tudták volna venni, saját karrierjük előterében nem akartak „pofára esést”. Persze, hogy lenne szégyen kikapni egy olyan versenylótól, aki 2015. május 15 óta veretlen? Ezért többen is ostorozták a csapatot, miért nem állt starthoz külföldön. De tegye szívére a kezét: 23 győzelemmel a tarsolyban nem ugranánk inkább mi is meg egy nemzeti rekordot inkább, minthogy nyerjünk valamit Angliában? Szívesen látták a kihívókat Ausztráliában…(igaz nem sokan, de jöttek is, aztán szemlesütve távoztak.) Persze, az ember mindig többet akar. Winx pedig csak nyerni.

„Bárki képes lenne Winx-en győzni, de azt hiszem volt nem egy olyan verseny, ahol más lovasoknak talán nem sikerült volna nyerni.” – nyilatkozott Hugh Bowman. „Nehezen megmagyarázható, de másoknak talán nem lett volna meg az a magabiztosság, hogy boldogan hagyják futni annak tudatában, hogy Ő tudja, mit csinál. De ez nem csak a versenyzés, ez mindaz a munka, amit otthon beletettem, a mi kapcsolatunk. Teljesen megbízok benne, és úgy ismerem, mint senki más.”

Hugh Bowman-é volt a megtiszteltetés, hogy a Wynyard utcai falfestményt befejezze Winx-ről.

Bowman és Winx kapcsolata egyike az egyetemes lósport leghíresebb és legsikeresebbjének. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mikor Bowman eltiltást kapott, a kanca egyszerűen nem versenyzett, nehogy mással a hátán kelljen folytatnia a sorozatát. Vagy mikor a 2017-es Warwick Stakes-ben (mikor már 18 verseny óta veretlenek voltak), Winx elrontotta a startot és négy hosszas hátránnyal indult. Ki nem kezdte el hajtani, hogy rögvest utolérje a többieket? Bowman. Winx magától felzárkózott, a célegyenesben kilőtt, és rövid-nyakhosszal nyert.

Winx különleges stílusa mindig tartogatott egy kis izgalmat a versenyeibe, így még Ausztrália első számú sportkommentátora, Bruce McAvaney is így izgulhatta végig a tavalyi Queen Elizabeth Stakes-t (miközben a Nemzetközösségi Játékokon dolgozott):

Bowman időzítése és a kanca nyerni akarása 32 verseny óta nem mondott csődöt. Legyen az első, vagy a harmadik Chipping Norton Stakes, vagy a negyedik Cox Plate.

A lassan négy éve veretlen, immár nyolcéves kanca felfoghatatlan győzelmi sorozattal kápráztat minket, mely holnap a végéhez ér.

Mint egy világszerte ünnepelt banda, akik bejelentették visszavonulásukat, de hogy kedvezzenek még kicsit szeretett közönségüknek, lenyomnak egy utolsó turnét. Ez Winx 2019-e. A Farewell Tour. Ami most ér a célegyenesbe:

“Hihetetlen lesz, hogy hátradőlhetünk, és töprenghetünk rajta, amire eddig nem jutott idő’ – mondta Chris Waller, ki már várja az otthon csendjét szombat este, hogy most először igazán kiélvezhesse ezt az utat Winx-szel.

“Nehéz leírni azt a nyomást, amit magunkra vettünk. Folyamatosan, napról napra, mindet a vállunkra. De emellett a kis extra mellett döntöttünk, hogy mesébe illően hagyhassa ott a pályát”. – nyilatkozta Waller.

Nem hiheti senki, hogy szombaton megszakad a csodasorozat. Mi a kétkedések időszakát már legalább egy éve magunk mögött tudhattuk. Jelenleg 1,06-os szorzóval áll a Queen Elizabeth Stakes indulóinak a listáján. De bármi is történik holnap, Winx karrierjét nem ez fogja eldönteni. Ő már maga a Királynő. Semmi sem ejthet csorbát felfoghatatlan magasságokban szárnyaló hírnevén.

Szeretjük a hősöket. Ők éltetik legtisztábban a sportot. Most, hogy Winx elmegy, mi lesz Ausztráliával? Nos, ahogy Black Caviar-t is követte Winx: találniuk kell egy következőt…

Mindent köszönünk, Királynő! Nehéz szívvel búcsúzunk tőled!

Nem csak mi, a Racing Portal szerkesztősége és olvasói, hanem a lóversenybarátok világszerte. Hogy minden idők legnagyobbját láthattuk, csodálhattuk-e négy éven át, ezt majd a történelem eldönti. Akárhogy is, a szerencsések táborába tartozunk. Hiszen a Racing Portal legnagyobb legendáját, Phar Lap-ot nem láthattuk élőben, most Winx kárpótolt minket mindenért. Köszönjük legenda!

Fotó: Racing Post, Patrick Galloway Twitter, Zimbio