Ez most más lesz: 241. Epsom Derby & Oaks

Vasárnap pedig visszatér a királynő.

Nem könnyű feladat minden évben újra meg újra beharangozni ugyanazokat a versenyeket, különösen az olyan horderejűeket, mint az Epsom Derby. Egy “kisebb” Group 1 kedvcsinálójában természetesen van rá lehetőség, hogy belemélyedjünk az esélyek kitárgyalásába, ott vannak azonban az olyan összecsapások, ahol – bármennyire is furcsán hangzik – nem a lovakon, hanem magán az eseményen van a hangsúly.

Ebbe a kategóriába pedig javában beletartozik az Epsom Derby Weekend, vagyis a “derby-k derby-je” és a köré épített csúcsmeeting. Valószínűleg már mind hallották a történetet, hogyan hívta életre Lord Derby és Sir Charles Bunbury 1780-ban a neves versenyt, amely azóta számos csillag felemelkedéséhez járult hozzá, többek között Kisbér, Nijinsky, Mill Reef, Shergar, Galileo, Sea the Stars és még sorolhatnánk.

És amíg a leggyorsabb és legerősebb háromévesek az epsomi dombtetőn megküzdve az elemekkel a halhatatlanságért csatáztak évszázadokon át, addig a hétvége mint szociális esemény a sokéves hagyományok, történetek és presztízs oszlopává nőtte ki magát, ahol eredménytől függetlenül már szerepelni is megtiszteltetés, és ahol maga a királynő is évről évre tiszteletét teszi.

Idén a koronavírus persze rendesen megbolygatta a hagyományt, így azontúl, hogy június helyett július első hétvégéjén csapnak össze a fiatal reménységek, ezúttal csak egyetlen délutánnal örvendeztet minket Epsom Downs, viszont az eddigi zárt kapuk után most először (erősen limitált számban!) a futtatók is a helyszínen izgulhatják végig az eseményeket.

Magyar idő szerint holnap 16:40-kor először a kancák csapnak össze a 242. Epsom Oaks fődíjáért, 17:55-kor pedig következnek a mének a 241. Epsom Derby-ben English King nevével az élen, hogy megkésve ugyan, de változatlan színvonallal csatázzanak a “futamok futamának” első helyéért és a halhatatlanságért.

A hétvége azonban nem ér véget Epsomban: vasárnap 16:35-kor futják Sandownban a mindenki által jól ismert Eclipse Stakes-t, ahol a Derby elhalasztása miatt ugyan elmarad a háromévesek klasszikusan első összecsapása az idősebb lovakkal, helyette azonban kárpótolhat minket egy nagy név visszatérése, ugyanis itt kezdi meg idei szezonját Enable.

Gosden sztárkancájának idei várható teljesítményéből látatlanban még nem mondhatunk semmit, az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy közel akkora várakozás övezi szereplését a 2000 méteres Gr1-ban, mint a Derby Weekendet. Legkomolyabb ellenfelei Charlie Appleby Ghaiyyath-ja és O’Brien Japanje lehetnek, ám amíg nem nyílnak ki a startgép kapui, addig csak találgatni tudunk.

Máris izgalmasnak ígérkezik a hétvége, igaz? Pedig a franciákról még nem is szóltunk…Róluk majd holnap.

Képek: Racing World, Investec, Racing TV