Ez már megvan

Melbourne és Flemington nem lassít, egymást érik az utánozhatatlan futamok…és az O’Brien győzelmek.

Két nappal a futam után, amely megállított egy nemzetet és végre ausztrál győzelmet hozott, ismét tízezrek egész pontosan, 57,296-an  látogattak ki Melbourne ikonikus pályájára, hiszen a parádés program egy nagyszerű kancadíjban, a Kennedy Oaks-ban (Gr1, 2500 m, 1 mio AUD) csúcsosodott ki.

Tizennégy csodálatosan előkészített kancát vezettek a járatóba, és az sem tudott összezavarni senkit, hogy a nyolcas számmal Beauty Boy is ott volt a mezőnyben. Nálánál sokkal nagyobb szenzáció volt Melbourne hercegnőjének részvétele. Michelle Payne ugyanis egy általa trenírozott kancával indult, így a Melboure Cup óta gyakorlatilag minden kamera és fényképezőgép rá irányult. De csak a startig, mert nem Victory Approach lett a főszereplő, sőt utolsóként ért célba.

A keddi győzelmi mámort viszont tovább nyújtotta Danny O’Brien, aki a kupa után az Oaks-ot is megnyerte. Érdekesség, hogy mindkettőt európai apamén utóddal, hiszen a csütörtöki nyerő Miami Bound papája, nem más mint a Prix du Jockey Club hőse, Reliable Man. További érdekesség, hogy a mama, Arapaho Miss 12 esztendővel korábban szintén megnyerte a kancadíjat.

Egész tavasszal így építettük fel a munkáját, hogy állja a 2500 métert. Sikerült.” – nyilatkozta O’Brien.

Szombaton ismét fantasztikus program, nem kevesebb mint öt Group besorolású futam várt azokra akik kilátogattak a Melbourne Cup Carnival zárónapjára. A Darley Sprint Classic-ban tovább öregbítette hírnevét Chris Waller, mert az immár ötödik tréner irányításával készülő Nature Strip (Nicconi) porrá zúzta ellenfeleit. Több mint három hosszal győzni ausztrál sprintversenyben talán nagyobb tett, mint megnyerni a Melbourne kupát. Santa Ana Lane? Ötödik.

Négy aspiráns kivételével ötévesek és idősebb lovak álltak starthoz a karnevál utolsó Gr1-es futamában, a 2000 méteres Mackinnon Stakes-ben, amely több kiváló telivér számára a búcsút is jelentette egyben. A lapokban az elmúlt napokban Hartnell volt a főszereplő. A négyszeres Group 1-es bajnok kiválóan is futott, de pályafutása utolsó versenyében egy bronzérem jutott neki, ugyanis a kupa Európába került. Mind a lovas, Bowman, mind pedig a mester, James Cummings könnyeivel küszködve búcsúzott a csupa szív telivértől, akire 58. versenye után remélhetőleg hosszú nyugdíjas évek várnak.

Reménykedtek az ausztrálok a tündérmesében, de a négyéves kanca, Magic Wand (Galileo) szertefoszlatta az álmokat.

Aidan O’Brien idomítottja, mindössze négy nappal a 3200 méteres Melbourne Cup 10. helyezése után, Group 1-es versenyben győzött.

Ez volt a 16. Group 1-es startja és egyben az első győzelme, míg a papának, Galileonak ő a 84. Gr. 1 nyerő ivadéka, aki ezzel beállította Danehill eddigi rekordját.

Három futása volt itt. A Cox Plate (ahol 4. – a szerk.), a Melbourne Cup (10.) és ma. Végre kijött  a lépés és bizonyította, hogy ő egy nagyon kemény, bátor és felsőkategóriás kanca” – mondta a versenynapon két Group versenyt nyerő Ryan Moore.

Aidan trénerhelyettese szerint a mai flemingtoni talaj sokkal jobban feküdt a lónak, mint a keddi és ezért teljesített jobban.

A helyszíni riporter Aidan-t többször is a világ legjobb trénerének, míg Ryan-t a világ legjobb zsokéjának nevezte. Mindezt Ausztráliában.

Ez volt tehát a karnevál zárása. A nemzetközi lóversenyidény ezzel gyakorlatilag véget ért. Két kiemelkedő esemény van még hátra. Két hét múlva a Japan Cup, majd december közepén a  szokásos hongkongi VB. Tartsanak továbbra is velünk.

Kép: Darryl Sherer