Újra fókuszban

A múlt visszaköszönt. A  két csodakanca, Winx és Black Caviar trénerei nyerték a két mamutdíjazású ausztrál futamot.

Hatalmas tömeg fogadta a világ legdrágább gyepre kiírt versenyét Randwicken. A szépszámú publikum hangos ovációja közepette startolt el The Everest idei kiadása. Be kell vallanunk, bármennyire is utáljuk az ilyen kiírású futamokat, a hideg rázott ki bennünket a befutó láttán. Nézzék:

Chris Waller hétéves heréltje komoly előnyt tudott felépíteni a finisben, amiből keveset  a jelentős támadások ellenére is meg tudott őrizni, így

a nagyszámú tulajdonosi szindikátus, bő egy perc alatt 6,2 millió dollárral azaz hozzávetőleg közel másfél milliárd forinttal gazdagodott.

A Nicconi ivadék az elmúlt két évben is ott volt a startgépben, de csak hetedik és negyedik  helyezéseket szerzett, most azonban minden klappolt számára.

Melbourne-ben igazolódott a papírforma. Hiába volt 18 kiváló telivér a gépben, a 143. Caulfiled Cup Incentivise (Shamus Award)  gálaelőadásaként kerül majd a történelemkönyvek lapjaira.

Pedig ha megnézték a videót, láthatják, hogy a Moody idomítás 4-5. spúrig sodródott az utolsó kanyarban, de ennek ellenére, amikor ellépett társaitól, az maga volt a gyönyör.

“What a Star” – harsogta a Matt Hill, Caulfiled versenyközvetítője.

A veterán televíziós kommentátor Bruce McAvaney ennél is továbbment: “Ez minden idők egyik legnagyobb Caulfield-kupa-győzelme.”

A sorrendben kilencedik sikerét jegyző (!) kiválóság Peter Moodyt elindíthatja egy mesés úton, hiszen hiába egyengette Black Caviar pályafutását, bizony a nagy négyest, azaz a Melbourne Cup, a Caulfield Cup, a Cox Plate és Golden Slipper álomfutamait még nem tudta megnyerni. Most a négyből egy megvan.

Incentivise 2002 óta (Northerly) az első telivér, aki megnyerte a Makybe Diva Stakes (1600 m), Turnbull Stakes (2000 m) Caulfield Kupa (2400 m) hármasát.

Izgalmas. Valószínűleg az egyik legizgalmasabb ló, amin lovagoltam.” – mondta Brett Prebble zsoké.

Moody tele volt hálával a verseny után. Köszönetet mondott Incentivise korábbi edzőjének, Steve Tregeának és tulajdonosi körnek, hogy rábízták a lovat, valamint családjának és a teljes istállószemélyzetnek.

Hihetetlen.” – mondta Moody. “Caulfield volt az otthonom 16 vagy 17 éven át. Néhány ezer győztest képeztem itt, de a kupát sosem tudtam megnyerni. Nagyon fontos, hogy most végre megnyertem.

Az ötmillió dolláros győzelem után kérdéses, hogy hol láthatjuk legközelebb “Ausztrália legizgalmasabb lovát”. Az biztos, hogy egy csapásra ő a Melbourne Cup legnagyobb favoritja.

Az ötödik földrészhez kapcsolódó szomorú hír, hogy a jövő heti Cox Plate regnáló bajnokát, Sir Dragonet-et elaltatták. Ciaron Maher és David Eustace által képzett kiválóság a reggeli rutinmunkában katasztrofális sérülést szenvedett, és életét nem tudták megmenteni. Legnagyobb győzelmével emlékezünk rá:

Holnap az ascoti krónikával jelentkezünk!

Kép: Racenet

One thought on “Újra fókuszban

Comments are closed.