Európa újabb ausztrál partija?

Avagy gazdagodik-e az öreg kontinens még egy Melbourne Cup trófeával…

Lássuk be, „szegény” ausztrálokat nem kímélve, hogy erre minden esély meg van. Elég, ha az utóbbi évek tendenciáit nézzük, vagy az idei futam mezőnyét. És a lóversenyzés ugye főleg az a világ, mely konkrét szabályszerűségeket követ – kivéve, mikor alapjaiban rúgja fel azokat. Lássuk hát, milyen előre nem látható kilátásokkal várhatjuk november első keddjének világhírű 3 és fél percét. Következzenek az idei Melbourne Cup 24 fős mezőnyének legtöbbet mutatott európai tagjai.

Cross Counter

Nem is kezdhetnénk mással a sort, mint Charlie Appleby címvédő telivérével. A négyéves herélt átlagos szezont produkált tavalyi bravúrja után, de bármely eredményekkel megérdemli a bizalmat, hiszen egyszer már bizonyított: fekszik neki a flemingtoni gyep. Meydan-ban történt márciusi győzelmi visszatérése óta nem került a győztesek körébe, de negyediknél sosem végzett hátrébb az esztentőben. Ő látható a nyitóképen.

Ispolini

A címvédővel nem csak a híres királykék Godolphin mezen, de tréneren is osztozik az idei német St. Leger bajnoka. A négyéves mén tartalmas időt töltött Dubaiban, és csak egy hosszú pihenő után lépett először pályára Dortmundban, szeptemberben. Remélhetőleg azt is kipihente, így befolyásoló erő lehet a keddi kupában. Márciusban a második helyen kísérte haza Cross Counter-t a Dubai Gold Cup-ban. Talán itt fordulni fog a kocka?

Marmelo

A szerény Gr1-es sikerek ne tévesszenek meg senkit, Európa ugyebár nem a patinás hosszú távú versenyeiről híres. Hughie Morrison idomítottja annál jobb, minél távolabb kell futnia, és egy Gr2-es deauvillei sikerrel a lábában érkezik a mezőnybe. Ő is ismerős lehet tavalyról, hiszen másodikként érkezett a célba a Melbourne Cup-ban (nyitókép), tovább erősítve az európai tarolást.

Hunting Horn

Természetesen Aidan O’Brien sem maradhat ki a buliból: három telivérrel érkezik, melyből kettő már sokat megmutatott magából. A négyéves Hunting Horn idén sehol se találta a helyét Angliától Amerikáig, de múlt heti ausztrál győzelme egyből más fényben festi őt, ha az esélyeket latolgatjuk. Szombaton ugyanis megnyerte a Gr2-es Moone Valley Gold Cup-ot, mely idei első sikere.

 

Magic Wand

Hunting Horn istállótársának egy győzelem se jutott még ki az évben, de komoly helyezések vannak a lábában – gondoljunk csak az Arlington Million-ra, az Irish Champion Stakes-re, vagy a Pretty Polly-ra, melyekben mind a második helyen galoppozott be. Ő is kipróbálta már a helyi gyepet, és negyedikként követte a japán úttörőt a célba a Cox Plate-ben.

Master Of Reality

Az ifjabb O’Brien tréner, Joseph kedves emlékeket őriz Flemington-ról, és eltökélten gazdagítaná őket, hiszen három potenciális indulója van a listán. Közülük az egyik leginkább távspecifikusabb lova Master Of Reality, ki az Ascot Gold Cup-ban idén a harmadik helyen üldözte haza Stradivarius-t, legutóbb pedig ötödik volt az Ír St. Leger-ben.

Latrobe

Master Of Reality istállótársa hatodik Ír St Leger helyezésből érkezik, de tavaly Ír Derby-t nyert, és egy éve Flemington-t is kipróbálta: akkor a Gr1-es Mackinnon Stakes-ben érte el a második helyezést.

Prince Of Arran

Charlie Fellowes hatéves heréltje tavaly harmadikként ért célba a Melbourne Cup-ban, és most egy Gr3-as győzelemmel a lábában várja az idei startot.

Látható, hogy Európa idén sem mutatóba vitt ki lovakat a Melbourne Cup-ra, de fel lesz adva nekik a lecke… Hogy mit tartogat a hazai csapat, netán a japán, az szintén az én írásomból fog kiderülni november 4-én!

Fotó: The National