Epsomi esélyek

Ki ne tudná? Jövő szombaton jön a futamok futama, a lóversenyzés csúcseseménye, az Epsom Derby.

Megnézzük kik a legesélyesebbek a 242. kiadásban.

Naná, hogy az írek. Kiválóan futottak lovaik már a felkészítő futamokban is, de ne feledjük: most 800 méterrel hosszabb távon, a világ legnehezebb pályája vár a hallhatatlanságra vágyókra.

Aiden O’Brien két aspiránsa a favorit, e sorok jegyzésekor. A világhírű  Bolshoi Ballet-ről elnevezett Galileo ménnek eddig egyetlen kisiklása volt, mégpedig ősszel Párizsban. Egészen parádés stílusban nyerte meg a Derby Trialt Leopardstownban. Ismerve azonban a legtöbbször kis létszámú ír mezőnyöket ez önmagában semmire sem garancia. Elég csak azt ide citálni, hogy legutóbb 2002-ben, a legendás High Chaparral tudott győzni e verseny megnyerése után Epsomban is. William Haggas szerint ő fog nyerni, de erről később. Azt se feledjük, hogy a nagy Galileo éppen 20 esztendővel ezelőtt nyerte a futamot!

A szintén Galileo apaságú High Definition úgy is másodfavoritnak tekinthető, hogy „csak” harmadik lett a legfontosabb angol felkészítőben, a 2100 méteres Dante Stakesben. (Érdemes megnézni a  videót: finoman szólva is, nem igazán volt erőltetve!) Ennek némileg ellentmond, hogy a nyerő, (a nyitóképen látható) Hurricane Lane is ott lesz a startgépben, de a Godolphin legfőbb és még mindig veretlen reménységében nem bíznak annyira a fogadók, mint a két O’Brien idomításban.

Sőt még Mac Swiney-t (New Approach) is alacsonyabb szorzóval lehet fogadni, mint Charlie Appleby idomítottját, pedig ….

Megnyerte az ír 2000 Guineast 1600 méterre, de a már említett leopardstowni felkészítőben azonos súlyviszonyok mellett 6 ¾ hosszal kapott ki Bolshoi Ballet-től.

A legjobb angol esélyt, Ed Dunlop idomítottja John Leeper (Frankel) képviseli, aki idén még veretlen, de legnehezebb megmérettetése egy kislétszámú, 2000 méteres, Listed verseny volt, amit küzdelemben 1 ¾ hosszal nyert így ebből messzemenő következtetéseket nem tudunk levonni.

Mohaafeth – Mirror Racing

Az újabb derby trófeára immár 25 éve ácsingózó William Haggas is komoly vasat tart a tűzben. A csikókori botlásait parádésan javító és idén még veretlen Frankel ivadék Mohaafeth eddig elkerülte legtöbb riválisát, hiszen még legutóbb is csak Listed versenyben futott és győzött, megszokott lovasával Jim Crowley-val. A favoritok között ő az egyetlen, akinek apja nem derbynyerő, de hát sokan, sok derbyt odaadnának azért a pályafutásért…

Haggas mester mindenesetre idősebb lovakkal dolgoztatta és elégedetten értékelte a munkáját. Nyilvánvalóan az ellenfelek mellett a talaj miatt aggódik leginkább.

Mondanom sem kell, hogy milyen érzelmek játszódnak le bennünk, tekintettel az idén történetekre. Hamdan sejk izgatott lenne.” – mondta Haggas, aki szerint egyébként vélhetően Bolshoi Ballet fog nyerni.

Utolsóként talán még érdemes lenne szólni, Van Gogh-ról, hiszen már indulása a versenyben is nagy story. Majd az angol kollégák kilistázzák, hogy volt-e már példa arra, hogy egy Kentucky Derby, sőt amerikai  Hármas Korona nyerő papa adjon indulót Epsomban. American Pharoah fia már kétévesen is viszonylag sokat, hetet futott, míg idén csak a két 2000 Guineas-ben láthattuk. Newmarketben nyolcadik, Curraghban, javuló formával harmadik, így meglehetősen nehéz az  ő esélyeit vizslatni, hiszen nem futott még 1600 méter felett.

Aidan O’Brien szavai a derby előtt:

Ők tehát a legfőbb aspiránsok. Ami örömteli, hogy az idei esztendőben nincs kiemelkedő favorit, így nyílt versenyre számítunk. Június 5-én, 17:30-kor start!

Az Oaks esélyesei:

Csakúgy, mint a méneknél a Kancadíjban is két O’Brien idomítás a favorit. Santa Barbara-t (Camelot) még csak kétszer láttuk futni, legutóbb bő egy hosszal volt negyedik Mother Earth mögött az 1000 Guineasben. A parádés származású (Deep Impact papa, Galileo anyai nagyapa) Snowfall kétévesen egyáltalán nem igazolta királyi pedigréjét. Hét versenyéből csak egyet nyert meg, de május 12-én közel négyhosszas remekbeszabott győzelmet aratott a Gr3-as Musidora Stakesben, márpedig ez egy 2100 méteres verseny.

Be kell vallanunk, ha látunk egy lovat a Shadwell színeiben, mindig a pár hete elhunyt Hamdan sejk jut eszünkbe, hogy ezt már nem érhette meg. Roger Varian idomítottja, Zeyaadah (Tamayuz) kétévesen veretlen maradt, míg három hete második lett a szintén induló Dubai Fountain mögött.

Ennek ellenére Mark Johnston idomítottja, csak a hatodik tippnek látszódik e sorok péntek délelőtti írásakor. A Godolphin telivér kétévesen hét futásából kettőt nyert, amihez a Chester Oaksban tette hozzá a harmadikat.

Roger Variannak még egy remek esélyekkel futó aspiránsa lesz a mezőnyben. A Sea The Stars ivadék, Teona legutóbb a Musidora Stakesben (Gr3) volt harmadik.

A szintén idén elhunyt Khalid Abdullah legendás pink-zöld színeit Noon Star (kép)viseli majd Sir Michael Stoute istállójából indulva. Ő kisebb futamokban elért győzelmek után második lett a már többször említett Musidora Stakesben.

Az Oaks június 4-én, pénteken 17:30-kor startol!

Nyitókép: @FrankelWatch Twitter

One thought on “Epsomi esélyek

Comments are closed.